2011. október 20. csütörtök
Send this article Print this article

Grúz küldöttséggel találkozott Tőkés László

2011. október 19-én Tőkés László EP-alelnök, európai bővítéssel kapcsolatos külpolitikai feladatkörének megfelelően magas rangú grúz küldöttséggel találkozott és folytatott tárgyalást Brüsszelben.



   A David Bakradze grúzházelnök vezette delegációban – többek között – jelen voltak Salome Samadashvili brüsszelinagykövetasszony, valamint Gia Tortladze és David Darchiashvili parlamenti képviselők.
   A találkozónak a Krzysztof Lisek lengyel néppárti EP-képviselő által az EP Külügyi Bizottságában (AFET) előterjesztett, az EU és Grúzia közötti társulási megállapodásról szóló jelentés kölcsönöz időszerűséget, melynek szavazására várhatóan másnap kerül sor a szakbizottságban.
Tőkés László EP-alelnök üdvözölte Grúziának a demokratikus reformok terén elért jelentős eredményeit. "Isteni gondviselésnek" nevezte, hogy az előző és a soros EU-elnökséget két kelet-közép európai ország – Magyarország és Lengyelország – tölti be, akik mindig is prioritásként kezelték az Unió keleti szomszédságpolitikáját. Európaiként, de elsősorban erdélyi magyarként, képviselőnk további teljes támogatásáról biztosította a grúz delegáció tagjait, és az eddiginél is határozottabb fellépést helyezte kilátásba a grúz-orosz konfliktus vonatkozásában. 
A grúz házelnök nagyra értékelte az elkészült jelentéstervezetet, és kimondottan kedvezőnek ítélte az európai-grúziai kapcsolatokat, az immár három esztendeje, a lengyel és svéd kezdeményezésre indított Keleti Partnerség keretében. Továbbá hangsúlyozta, hogy országa számára továbbra is a Keleti Partnerség marad az az egyetlen eszköz és átfogó keret, amelynek révén, a következő évek során hazája megerősödését és felemelkedését remélhetik.
   Grúzia számára talán a legnagyobb kihívást Oroszország jelenti – mondotta a politikus. Mint ismeretes, az Orosz Föderáció 2009 óta megszállás alatt tartja Abházia és Dél-Oszétia tartományait. Ez a megoldatlan ellentét akadályozza Grúzia fejlődését és megszilárdulását, egyben pedig az európai integráció felé vezető útját is. Éppen ezért az Unió eddiginél is erőteljesebb támogatását kérte országa szuverenitása és területi integritása védelmében. Amint azt a Lisek-jelentés is tartalmazza, ideje, hogy az Unió ismét felszólítsa Oroszországot, hogy vizsgálja felül a két régió függetlenségének elismerését, és szüntesse meg a terület megszállását. Bakradze elnök az orosz féllel folytatandó békés párbeszéd iránti készségét kifejezve, meggyőződését fejezte ki: "Grúzia jövője Európa".
Brüsszel, 2011. október 19.
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010