2012. március 29. csütörtök
Send this article Print this article

Kisebbségi kérdések napirenden

Az Európai Parlament tegnapi ún. miniplenárisán Tőkés László erdélyi képviselő mind délutáni, napirendi hozzászólásában (1), mind esti, ún. egyperces felszólalásában (2) kisebbségi kérdésekkel foglalkozott.



   1. A Szerbia uniós csatlakozására tekintő országjelentés vitájában az Európai Néppárt frakciójának álláspontját Schöpflin György képviselő adta elő. A közeli választásokra készülő balkáni ország számára helyes útmutatást jelent a Jelko Kacin jelentéstévő által jegyzett, értékes dokumentum – jelentette ki a Fidesz jeles képviselője, Koszovó függetlenségének az elismerését és a kisebbségek helyzetének megoldását sürgetve egyben.
   Stanimir Ilchev és Andrey Kovatchev bolgár, másfelől Cristian Dan Preda és Petru Constantin Luhan román képviselők következetes módon a szinte semmibe vett szerbiai bolgárok és a nemzeti létükben megkérdőjelezett vlachok védelmében szálltak síkra. Tabajdi Csaba szocialista képviselő jobbára a szerbiai kisebbségvédelmi rendszer dicséretére szorítkozott, és Koszovóval szemben Szerbia számára igényelt több megértést, míg Morvai Krisztina jobbikos képviselőnő az erőltetett vajdasági betelepítések ellen emelte fel a szavát.
   Erdélyi képviselőnk példaként állította a figyelem középpontjába Románia elszerbesített vlachok melletti kiállását, ehhez hasonló módon követelve meg az igazság feltárását a kisebbségeket sújtó, hajdani tömeggyilkosságok ügyében, valamint a tényleges közösségi jogok, illetve az autonómia biztosítását a szerbiai magyarság számára.
Záróbeszédében Stefan Füle bővítési biztos maga is hangsúlyos módon tért ki a kisebbségek helyzetére, s annak szoros figyelemmel követéséről – monitorizálásáról – biztosította a Parlamentet.
  2. Hazai vizekre evezve, esti felszólalásában Tőkés László a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar főtanszékének a hosszúra nyúló kálváriáját tette szóvá, az európai uniós intézmények hathatós védelmét kérve mind a fenyegetés alatt álló magyar tanárok, mind az Ungureanu-kormány törvényes intézkedései számára.
   Emlékezetre méltó, hogy létrejöttekor a MOGYE színmagyar egyetem volt. Ugyanez mondható el az egykor beolvasztott Bolyai Tudományegyetemről, valamint a marosvásárhelyi Színművészeti Akadémiáról. A posztkommunista, nacionalista román főhatalom mérhetetlen cinizmusára vall, hogy – mindezeket feledve – kisebbségpolitikai érdemként próbálja „eladni” az ún. „multikulturális egyetemek” létrehozását, és miközben szinte szabad utat enged Constantin Copotoiu ex-rektor, valamint Dorin Florea polgármester és cinkostársaik önkényes garázdálkodásainak, ezzel szemben viszont szemet huny Brassai Attila professzor és tanártársai meghurcolása felett, akiknek egyetlen „bűnük” az, hogy következetesen számon kérik a román törvények betartását.
   Választási kampány ide vagy oda – végtére is örvendetes, hogy ez alkalommal nem ismétlődött meg az egykori Petőfi–Schiller fantomegyetem botrányos esete, és az RMDSZ, saját jól felfogott érdekében is, ragaszkodott a marosvásárhelyi orvosi egyetem önálló magyar–angol–román karának (!) kormányhatározat útján való megalapításához.
   Tőkés László európai parlamenti támogatáskérése talán hozzájárulhat ahhoz, hogy a MOGYE újan létrejött magyar jellegű kara végül is megszilárdul, és nem válik áldozatává a belpolitikai viszonyok – esetleges – közeli megváltoztatásának.
Brüsszel, 2012. március 29.
 
Mellékelve: (1) Hozzászólás Szerbia uniós csatlakozása tárgyában
(2) Felszólalás a romániai magyar felsőoktatás tárgyában
 
H O Z Z Á S Z Ó L Á S
Szerbia uniós csatlakozása tárgyában
 
   Mindenekelőtt elismerésemet fejezem ki Jelko Kacin képviselő úrnak Szerbia Bővítési Jelentéséért.
Kiemelt módon a dokumentum kisebbségvédelemmel kapcsolatos kitételeire szeretném felhívni a figyelmet. A koppenhágai kritériumok és a Lisszaboni Szerződés ezirányú előírásainak a teljesítése döntő előfeltétele volt annak, hogy március 1-én a külügyminiszterek értekezlete végre megadta a tagjelölti státust Szerbiának.
   Mind a kisebbségpolitikai deficittel rendelkező Szlovákia és Románia számára tanulságos lehet az a következetesség, melyet az Európai Tanács a szerbiai kisebbségek – köztük a románok, illetve a vlachok – védelme ügyében tanúsított. A Tanács konklúziói, valamint maga a Szerbiára vonatkozó Állásfoglalási indítvány is a kollektív kisebbségi jogok erősítését szolgálják, nem utolsó sorban azáltal is, hogy Szerbia kisebbségi politikájának a folyamatos monitorizálását írják elő.
   Mi magyarok, támogatjuk Szerbia európai csatlakozását, ugyanakkor viszont igazságot követelünk a múltban elkövetett, kisebbségeket sújtó tömeggyilkosságok ügyében, valamint közösségi jogokat és autonómiát a mindmáig ott élő magyar közösségünknek. A szerbiai magyarság érdekei védelmében példát veszünk Romániáról, mely határozottan kiállott a Timoc-völgyi románok mellett.
Brüsszel, 2012. március 28.
Tőkés László
EP-képviselő
 
F E L S Z Ó L A L Á S
a romániai magyar felsőoktatás tárgyában
 
   A román nacionálkommunista rezsim a hírhedt Ceausescu vezényletével 1959-ben szüntette meg az önálló magyar nyelvű felsőoktatást. Az új tanügyi törvény tavaly óta lehetővé teszi, hogy az erdélyi magyar ifjúság három „multikulturális egyetemen”, önálló magyar karokon tanuljon.
  A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem román vezetősége már közel egy éve szembeszegül a törvénnyel, és a posztkommunista, soviniszta román pártok támogatásával akadályozza az önálló magyar egyetemi kar felállítását. A magyar tanárokat megfélemlíti, Brassai Attila professzort pedig, aki tavaly novemberben, Strasbourgban nyújtott tájékoztatást a törvénytelen egyetemi állapotokról, fegyelmi büntetéssel szankcionálta.
  Kérem Martin Schulz elnök urat, a Parlamentet és a Bizottságot, hogy védelmezzék meg a marosvásárhelyi magyar tanárokat, és támogassák az Ungureanu-kormány törvényes intézkedéseit a magyarellenes választási kampányeszközökhöz folyamodó utódkommunista politikai erők obstrukciója ellenében.
Brüsszel, 2012. március 28.
Tőkés László
EP-képviselő
 
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010