2024. április 9. kedd
Send this article Print this article

KÖZLEMÉNY: Van esély visszaszerezni a Bihar Megyei Tanács alelnöki tisztségét

Jelöltállító megyei küldöttgyűlést tartott az Erdélyi Magyar Szövetség Bihar megyei szervezete április 7-én. A nagyváradi városháza nagytermében lezajlott eseményen a küldöttek elfogadták a megyei jelöltlistát, illetve nevesítették a párt jelöltjét a Bihar Megyei Tanács elnöki tisztségére.



A gyűlésen az EMSZ Bihar megyei önkormányzati képviselői, a helyi szervezetek vezetői és a párt más tisztségviselői vettek részt. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Tőkés László püspök, volt EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.Első napirendi pontként Csomortányi István, az EMSZ ügyvezető elnöke részletes politikai helyzetértékelője hangzott el. Az ügyvezető elnök kitért a választások kapcsán a lehetséges együttműködés formáira a másik magyar párttal, hangsúlyozva, hogy az országos keretmegállapodásban lefektetett elvekhez tartja magát az EMSZ. Ez az jelenti, hogy ahogyan Nagyvárad, úgy a megyei lista esetében is nyitott a koalíciós megállapodásra. Erre egészen április 17-ig még van lehetőség. Az EMSZ az utolsó pillanatig nyitva tartja a kérdést, hiszen mindaddig van lehetőség a magyar–magyar koalícióra. Mint mondta, arra az eshetőségre is fel kell készülni azonban, hogy a két logót és a két egyenrangú szervezet összefogását megjelenítő közös listára nemet mond a másik magyar párt, ezért az EMSZ saját megyei tanácselnökjelölttel és saját listával is készül, hogy tiszta lelkiismerettel állhasson a magyar választók elé, és mindent lehetségest megtegyen a magyaroknak járó megyei tanácsalelnöki tisztség visszaszerzéséért. Erre a jelen pillanatban ugyanis reális esélye csak az EMSZ-nek van. Nem elég ugyanis növelni a mandátumot szerző magyar képviselők számát, hanem vezetői pozícióra is kell tudni váltani a választók bizalmát. Ellenzékben ugyanis nagyon korlátozott az az érdekérvényesítő képesség, amire a megye, azon belül az Érmellék és más kistérségek magyar lakóinak égető szüksége van, számos égető probléma megoldásában. Gondból és bajból van ugyanis fölös számmal, elég, ha csak az ihatatlan vezetékes vízre, a romokban heverő vagy sok helyen nem létező egészségügyi szolgáltatásokra, vagy éppen a jövedelmekhez képest horribilis szemétszállítási díjakra gondolunk. Mindezen gondok megoldásának kulcsa a munkahelyteremtés, az ipari parkok létrehozása és beindítása, a gazdasági erő és az életszínvonal általános emelése. Ezek viszont elképzelhetetlenek az erős magyar képviselet és a döntéshozatal legmagasabb szintjein való részvétel nélkül.
Második napirendi pontként sor került az EMSZ megyei tanácselnök-jelöltjének nevesítésére – Habinyák István személyében. Az EMSZ megyei elnöki tisztségét is betöltő politikus vállalta a jelölést, a küldöttek pedig titkos szavazás során, egyhangúlag támogatták jelöltségét. Ezt követően a grémium összeállította az EMSZ megyei jelöltlistáját, majd a gyűlés a választásokra készülés technikai-adminisztrációs kérdéseinek elemzésével, a felmerülő kérdések és problémák megbeszélésével zárult.

Az Erdélyi Magyar Szövetség partiumi sajtóirodája 



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010