2016. november 8. kedd
Send this article Print this article

Kurucz Imre jubileumi kiállításának megnyitóján

Jubileumi kiállítás nyílt hétfőn este Berettyóújfaluban, a Nadányi Zoltán Művelődési Központ Bihar Vármegye Képgalériájában a 70 éves Kurucz Imre szobrászművész alkotásaiból.



 Kurucz Imre 1946-ban született Berettyóújfaluban – a községi rangú település 1920–1940 és 1945–1950 között a csonka Bihar vármegye székhelye volt, majd az újonnan alakult Hajdú-Bihar megyéhez került –, művészi tanulmányait Kirchmayer Károly budapesti képzőművészeti körében végezte, de ellátogatott hazai és közép-európai művésztelepekre is. Műveivel a hetvenes évektől vesz részt magyarországi és külföldi kiállításokon.
Csaknem 40 köztéri munkája közül 19 Berettyóújfaluban található. Újraalkotta az Országzászlót, az Ezredévi Emlékművet, bronzba öntötte Báthory Gábor fejedelem alakját, Bihar alispánját, Fráter Lászlót, az '56-os mártír Gaál Jánost, a fiatalon elhunyt európai parlamenti képviselőt, Pálfi Istvánt és sokan másokat. Csonka-Bihar számos településén – Berekböszörmény, Bakonszeg, Komádi, Derecske, Biharkeresztes – a magyar történelem kimagasló alakjainak bronzba öntött portréja, emléktáblája jeleníti meg a képzőművész munkásságát. Tavaly áprilisban Székelylengyelfalván leplezték le az ott született Orbán Balázst megjelenítő domborműves emléktábláját. A „legnagyobb székely” élete végén Berettyóújfalut képviselte a magyar törvényhozásban, ezért a magyarországi város magáénak is tekinti őt és az ő szellemi örökségét. 
Az újfalui képgalériába érkezett szép számú közönséget Lisztes Éva, a művelődési központ vezetője köszöntötte, majd Muraközi István polgármester rövid ünnepi beszéde következett. Szakmai értékeléssel Vitéz Ferenc debreceni művészeti író szolgált, aki nagy empátiával és kellő hozzáértéssel méltatta Kurucz Imre egész munkásságát, nem csupán sokoldalúságát, hanem kifejezéskereső törekvéseit is felvillantva.
Tőkés László, a térség európai parlamenti képviselője is megtisztelte jelenlétével az eseményt és annak részvevőit, a nagyváradi egyetemalapítók nevében elmondva, hogy a Partiumi Keresztény Egyetem díszudvarán kialakított panteonban Kurucz Imre négy domborműves emléktáblája – Kazinczy, Liszt, Kodály, Erkel – mellett egy Trianon-kisplasztikája is helyet kapott. Kijelentette: „Jó érzés itt lenni, mert a határok feletti nemzetegyesítés bástyája Berettyóújfalu, mely Váraddal együtt oldja és bontja a határokat.” A püspök méltatta a két város közötti kulturális együttműködést, és meglepetésként bejelentette, hogy a reformáció 500. évfordulójára készülve helyben megrendelt egy domborművet az alkotóereje teljében lévő, ünnepelt szobrászművésztől.
A jubileumi tárlatnyitót népdaléneklés és versmondás színesítette, majd jó hangulatú fogadás zárta. A kiállítás november 24-ig látogatható a Nadányi Zoltán Művelődési Központ képgalériájában.
(Itthon.ma)


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010