2010. február 27. szombat
Send this article Print this article

Nyilatkozat a kommunizmus bűneiről

Mi, a 2010 február 24–26-a között, Prágában megrendezett „A kommunista rendszerek bűnei” című konferencia résztvevői a következőket nyilatkozzuk:

1. Kelet- és Közép-Európa országaiban és ott, ahol a kommunizmus még mindig élő valóság, a kommunista rendszerek emberiség elleni bűncselekményeket követtek és követnek el.

2. A nemzetközi jog értelmében az emberiség elleni bűncselekmények nem évülnek el; ennek ellenére a kommunizmus bűneinek megtorlása az elmúlt húsz évben távolról sem volt kielégítő.





3. A kommunizmus több tízmillió áldozatát nem szabad megfosztani az igazságtételhez való jogától.

4. Mivel az emberiség ellen elkövetett kommunista bűncselekmények kivizsgálása és az ezen ügyekben való igazságtétel nem tartozik a létező nemzetközi bíróságok jogkörébe, az Európai Unión belül egy új nemzetközi bíróság létrehozását indítványozzuk, amelynek feladata a kommunizmus bűneinek kivizsgálása. Ez a bíróság a nácizmus bűneit kivizsgáló és elítélő Nürnbergi bírósághoz, illetve a volt Jugoszláviában elkövetett bűnök kivizsgálására létrejött bírósághoz hasonló módon vizsgálná ki és ítélné el az emberiség elleni elkövetett kommunista bűncselekményeket.

5. A kommunista bűnösöket büntetlenül hagyni egyet jelent a nemzetközi jog semmibevételével, és ennek következtében annak gyengítésével.

6. A jóvátétel és igazságosság jegyében az európai államoknak oly módon kell módosítaniuk törvényeiket, hogy a kommunista bűnök elkövetőinek egyenlő vagy kisebb társadalmi juttatások és nyugdíjak járjanak, mint áldozataiknak.

7. Mivel a demokráciának meg kell tanulnia megvédenie önmagát, a kommunizmust hasonló módon kell elítélni, mint a nácizmust. Nem teszünk egyenlőségjelent a nácizmus és a kommunizmus bűnei közé, beleértve mind a Gulag, a Laogai, mind pedig a náci koncentrációs táborokat. Mindegyiket külön kell tanulmányozni és a saját borzalmai alapján kell megítélni. A kommunista ideológia és uralom ellentmond az Európai Emberjogi Egyezménynek és az Európai Alapjogi Chartának. És mint ahogyan nem vagyunk hajlandóak a nácizmus bűneit viszonylagosnak tekinteni, azt sem fogadhatjuk el, hogy a kommunizmus bűnei ilyen megítélés alá essenek.

8. Felszólítjuk az Európai Unió tagállamait, hogy járuljanak hozzá a kommunizmus által elkövetett bűncselekmények tudatosításához és támogassák ezek oktatásban való ismertetését; felhívjuk a figyelmet arra, hogy minden további késedelem nélkül gyakorlatba kell ültetni az Európai Parlament 2009. április 2-i határozatát, amely augusztus 23-át Európa-szerte a totalitárius és önkényuralmi rendszerek áldozatainak emléknapjává nyilvánítja.

9. Felszólítjuk az Európai Bizottságot és az Európai Igazság- és Belügyi Tanácsot, hogy fogadjanak el egy keretjogszabályt, amely Európa-szerte betiltja a kommunizmus bűneinek felmentését, letagadását, vagy lekicsinylését.

10. Az Európai Parlament és az Európai Tanács által is támogatott Európai Emlékezés és Lelkiismeret Platformnak meg kell alakulnia az Európai Unió szintjén. A tagországok kormányaitól elvárjuk, hogy ígéretüknek megfelelően támogassák a Platform munkáját.

11. Európának – az egyesült államokbeli, washingtoni emlékhelyhez hasonlóan – a kommunizmus áldozatainak szentelt emlékmű felállításával kell tisztelegnie a fél földrészt sújtó szenvedések áldozatai előtt.



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010