2014. június 18. szerda
Send this article Print this article

Székelyekkel szolidarizáló villámcsődület volt Nagyváradon

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei vezetői egy szimbolikus politikai gesztussal emelték fel szavukat június 18-án Nagyváradon a Romániában újabban előforduló a jogtiprásokkal szemben.



   Egy utcai villámcsődület és egy rögtönzött sajtótájékoztatót követően kitűzték a székely zászlót Tőkés László európai parlamenti képviselő irodájának erkélyére. A több tucat szimpatizáns és érdeklődő két rövid, magyar és román nyelvű tájékoztatót hallgatott meg az akcióról a képviselői irodával szembeni járdán, civil állambiztonságiak és éppen arra járó rendőrök vigyázó tekintete előtt.
Az eseményen maga Tőkés László is megjelent, és hangos szóval elmondta: 1956-ban a magyar szabadságharcosok, 1989-ben a diktatúra ellen fellázadt románok vágták ki nemzeti színű lobogóikból a kommunista jelképeket, negyedszázaddal ezelőtt közös óhaj volt az egyéni és kollektív szabadság, a demokrácia, az európai felzárkózás. Most meg ott tartunk, hogy az EU-tag Romániában csorbulnak a kisebbségi jogok mellett még az alapvető emberi jogok is. A magyar irodalom erdélyi nagyjainak emlékezete, sőt újratemetése is tiltott (Wass Albert, Nyírő József), könyveik ellen is hajtóvadászatot indított a hatalom, szobraikat elkobozzák, a műveiket olvasókat zaklatják. Háborús bűnösként és felforgatókként bélyegeznek meg olyanokat, akik annak idején a kommunista hatalomátvétel ellen álltak ki. Érthetetlen az az elán, amellyel a magát szociáldemokratának mondó kormányzat küzd a magyar és székely nemzeti szimbólumok, például a székely zászló ellen. Ez is egyfajta kommunista visszarendeződés, ami ellen tiltakozni kell minden lehetséges fórumon és eszközzel – szögezte le az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Tőkés László európai parlamenti képviselő, kiemelve: a mostani akció nem más, mint a székelységgel való partiumi szolidaritás kinyilvánítása.
   Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt megyei elnöke a maga során a sajátos román demokráciával szembeni hiányérzeteit sorolta fel, szerinte a kis lépések politikája oda vezetett, hogy Erdélyben, Romániában bármikor sérülhetnek a nemzeti kisebbségek jogai, a kormányzat kénye-kedve szerint tesz engedményeket vagy vonja vissza azokat. Nemcsak a magyar autonómia szénája áll rosszul – miközben az RMDSZ kormányzati tényezőként lesi a hatalom asztaláról lehulló morzsákat –, hanem már a szólás- és véleményszabadság is veszélybe került a Ponta-kormány regnálása alatt.
   A demonstráción megjelentek közül többen Wass-kötetekkel jelentek meg, Pataki István költő pedig egyik, az alkalomhoz illő versét olvasta fel. A székely zászló átvétele és kitűzése után Tőkés László válaszolt az újságírók kérdéseire, majd a jelenlévők elénekelték a székely himnuszt.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010