2009. november 22. vasárnap
Send this article Print this article

Tőkés László az esélyes államfőjelöltekről: „Egyik kutya, másik eb”

Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke kabinetfőnöke, Szilágyi Zsolt kíséretében vasárnap, 2009. november 22-én 16 órakor voksolt a nagyváradi 112-es szavazókörzetben. „Minden választás a demokrácia ünnepe, de a magyarok Romániában mindig felemásan tartják ezt az ünnepet, mert az igazat megvallva, nem nagyon van, mi között választanunk; gondolok itt azokra a magyarokra is, akik nemzeti elkötelezettségből magyar jelöltre szavaznak” – nyilatkozta a püspök szavazata leadása után. „Nekik sem volt lehetőségük a választásra, mert egy pártjelöltet neveztek ki a magyarok egyetlen jelöltjének – mindazonáltal, amint már nyilatkoztunk az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nevében, nyilvánvaló, hogy mi nemes szubjektivitással a magyar jelöltet támogatjuk.” – tette hozzá. Kiegészítésképp Tőkés elmondta, hogy a román jelölteket nézve sem beszélhetünk választási lehetőségekről, hiszen a három esélyesnek tűnő jelölt magyar ügyekben elfoglalt álláspontja alapján nyugton állítható: „Egyik kutya, másik eb.”, tehát azt sem lehet mondani, hogy Crin Antonescu, vagy Mircea Geoană jobb lenne, mint Traian Băsescu. Az EMNT elnöke hangot adott az elégedetlenségének is: „A választási kampányban ezek a román jelöltek még csak azt a fáradtságot sem vették, hogy bár egy gesztus erejéig a magyar üggyel foglalkozzanak, vagy hogy kisebbségi ügyben valami érdemlegeset mondjanak. Ez a mi kisebbségi és állampolgári méltóságunkat sérti – de remélem, hogy a második fordulóban, amikor már érdekeltté válnak a szavazataink megszerzésében, akkor egy jó kampány és egy jó kommunikáció révén a magyar ügyeket vigaszágon behozhatjuk a nyilvánosság homlokterébe.”





Az államfőválasztással egyidőben szervezett kétkérdéses népszavazás kapcsán Tőkés László a kisebb létszámú parlament gondolatát támogató módon nyilatkozott, hiszen, mutatott rá, kissé  komikus, hogy több parlamentere van Romániának, mint az Amerikai Egyesült Államok képviselőházának, illetve ha az Európai Parlamentet nézzük, akkor a félmilliárd lakosú Európai Unió 736 parlamenti képviselőt delegál – mindez az EP-képviselő szerint ráirányítja a figyelmet arra, hogy „nem engedhetjük meg magunknak az áldemokrácia eme luxusát.”

Végezetül a püspök hozzátette: „Elsietettnek és nem megfelelően előkészítettnek tartom ezt a referendumot: egy ilyen fontos ügyben előzetesen konzultálni kellett volna nem csak a pártokkal, hanem a széles nyilvánosság bevonásával is le kellett volna folytatni ezt a vitát a parlament átalakítását célzó reformokról; nekünk, magyaroknak, különösen fontos a régiók, Erdély és Székelyföld ügye, amely ügyek és képviseletek jobban megoldhatók kétkamarás rendszerben, mint ahogy erre több példa van világszerte.” Tőkés László kifejezte abbéli reményét is, hogy amit most elrontanak, azon is lehet majd javítani a romániai demokrácia érési folyamatának eredményeként.

Szilágyi Zsolt – mint egykori EP-képviselőjelölt – arra hívta fel a figyelmet, hogy a választási törvény módosításaival sem sikerült megoldani a választási csalások kérdését, éppen ezért fennáll a lehetősége a „választási turizmus” néven ismert többszörös szavazásnak. A voksturistákat eleddig egyetlen választás után sem büntették meg – mutatott rá az EMNT alelnöke. „Ha a választás nem hiteles, akkor a demokrácia nem hiteles” – fogalmazott Szilágyi, hozzátéve, hogy nem elég a diszkriminatív párttörvény, illetve kétes értékű választási törvény, még a választási procedúra visszáságai is növelik a demokráciadeficitet.

Nagyvárad, 2009. november 22.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája


Nem sikerült mozgósítani a magyar szavazókat

Az összefogás hiánya miatt nem sikerült mozgósítani a magyar szavazókat a romániai elnökválasztások első fordulójában – mondta az MTI-nek vasárnap este Tőkés László.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szerint várható  volt, hogy kiélezett küzdelem lesz az első két helyezett között, Traian Băsescu karizmatikus egyénisége és Mircea Geoană posztkommunista tartalékai döntő szerepet játszottak. Sajnos az is borítékolható volt – mondta -, hogy Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje az előző elnökválasztásokat alulmúló eredménnyel fog szerepelni. Beigazolódott, hogy a magyarságot nem sikerült megmozgatni, elmaradt ugyanis az az összefogás, amely alapjául szolgált az európai parlamenti választások sikerének – mondta a püspök. Szerinte önmagáért beszél az a tény, hogy a magyar többségű megyék mind a sor végén kullognak a részvétel tekintetében, Hargita és Kovászna megye a legutolsó helyeket foglalja el.

Ebből következően Tőkés szerint az RMDSZ-nek felül kell vizsgálnia azt a nézetét, hogy a nemzeti szempontot behelyettesíti a pártszempontokkal, s hogy pártjelöltet indít közös nemzeti jelölt helyett. E szövetségnek azon is változtatnia kell – tette hozzá -, hogy mindig ő akarja megmondani a választóknak, mi a helyes, ahelyett, hogy meghallgatná, mi a választók véleménye az egyes kérdésekben. „A magyar választók most üzentek nekünk, elsősorban az RMDSZ-nek, de mindannyiunknak is" – mondta a püspök, aki szerint ez pozitív üzenetként is felfogható, mert arról szól, hogy a romániai magyarság fogjon össze.

Ha összefogtunk volna, ha az RMDSZ nem ment volna el „pártirányba", és ennek következtében a Magyar Polgári Párt (MPP) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nem jelentett volna be különvéleményt, akkor a magyarság mozgósítása terén egészen más eredményt lehetett volna elérni – vélekedett Tőkés László.

Az EMNT elnöke elmondta: javasolja, hogy a két forduló között mielőbb hívják össze az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot (EMEF), és egyeztessenek arról, hogy a következő fordulóban a romániai magyarság melyik elnökjelöltet támogassa. Tőkés ismételten hangsúlyozta, hogy szerinte ki kell szélesíteni az összefogást, az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumban szerinte ott van a helye valamennyi különutas magyar szerveződésnek

(MTI)



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010