2010. december 15. szerda
Send this article Print this article

Tőkés László részvétnyilvánító levele Richard Holbrooke halálhírére

Amerikai Egyesült Államok
Külügyminisztériuma
Hillary Rodham Clinton külügyminiszter asszony részére

Tisztelt Külügyminiszter Asszony!

Engedje meg, hogy ezúton fejezzem ki őszinte részvétemet az Egyesült Államok Külügyminisztériumának Richard Holbrooke, az amerikai diplomácia egyik legbefolyásosabb alakjának halála miatt. Szomorúsággal töltött el a világbéke egyik élharcosának halálhíre, és mély megrendüléssel gondolok a gyászoló családra. Szerettük eltávozása az amerikai népnek és a nemzetközi közösségnek is hatalmas veszteség.





Magyar közösségünk szeretetteljes együttérzéssel gondol ezekben a napokban Richard Holbrooke magyar származású hitvesére, Márton Katalin közíróra, a jeles diplomata legfőbb bajtársára és támaszára.

Térségünkben Richard Holbrooke a véres boszniai háborút lezáró békeszerződés révén vált közismertté, amelyet 1995-ben írtak alá az ohiói Daytonban. A vasakaratával létrehozott daytoni béke-megállapodás meghatározó jelentőséggel bírt a délkelet-európai térség stabilizálásában, hiszen az egyéni és közösségi jogokat biztosított az etnikai kisebbségek részére. Noha ez az elv teljes összhangban van az európai gondolkodásmóddal, az amerikai hagyományokban újszerű volt ez a megközelítés. Richard Holbrooke ekképpen diplomáciai bátorságról és békeszeretetről tett bizonyságot, és elévülhetetlen érdemeket szerzett egy véres nemzetiségi konfliktusokkal küzdő térség megbékélésében. Meggyőződéssel vallotta, hogy minden népnek a békés együttélés a legfőbb érdeke, de azt is felismerte, hogy tartós délkelet-európai béke legfőbb záloga a kisebbségi jogok tiszteletben tartatása.

Richard Holbrooke emlékét megőrizzük és tisztelettel adózunk életművének!

Tisztelettel:

Tőkés László
az Európai Parlament alelnöke



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010