2013. február 23. szombat
Send this article Print this article

Tőkés László és Milan Zver EP-képviselők közös nyilatkozata

Ma, amikor a kommunizmus áldozataira emlékezünk, a múlttal való szembenézés több mint húsz esztendős küzdelmével a hátunk mögött, továbbra is elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy a totalitárius kommunista rezsim ideje alatt deportáltak, üldözöttek, megkínzottak és meggyilkoltak emlékét felidézzük, valamint a múltban elkövetett rémtetteket kivizsgáljuk, és atrocitásokat, a huszadik század egyik legembertelenebb totalitárius rendszere által elkövetett bűnöket, jóvá tegyük, annak céljából, hogy ezek, az emberiség elleni gonosztettek a jövőben sohase ismétlődhessenek meg.



   Szociális, etnikai és kulturális hátterüktől függetlenül, minden áldozat megérdemli, hogy igazságot szolgáltssanak nekik, szenvedéseikért pedig kárpótlást nyerjenek. Az igazságot fel kell fedni, az emberiség elleni bűnök elkövetőit pedig felelősségre kell vonni! Elengedhetetlen feltétele ez annak, hogy a jövő az emberi méltóság és a társadalmi méltányosság alapjaira épüljön.
   Sok más országhoz hasonlóan Románia, Szlovénia és Magyarország népe is rendkívül súlyos elnyomást szenvedett a kommunista rezsim idején. A romániai magyar, illetve a volt Jugoszlávia területén élt szlovén kisebbség sorsa között számos párhuzam vonható. A magyar nyelvet, kultúrát és oktatási rendszert éppen úgy elnyomták Romániában, mint ahogyan a szlovéneknek is hasonló sors jutott osztályrészül Jugoszláviában.
   Kijelentjük, hogy a kommunista múlt hiteles feltárása,  illetve az elkövetett bűnök jóvátétele, a múlt igazságainak felfedése nélkül egy jobb jövő is  elképzelhetetlen.  Márcsak a hibák újbóli elkövetésének megelőzése végett is fontos megismernünk történelmünket. A múlt nem ismerete annak megismétlődése veszélyét hordozza magában. A totalitárius rendszerek visszatérésének megakadályozása a mi nemzedékünk egyik fontos feladata és felelőssége.
Az európai megbékélés folyamata a Vasfüggöny lehullását követően, illetve a posztkommunista országok Európai Unióba való integrálása után kezdődött.
    Az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformját az Európai Unió azért hozta létre, hogy abban az uniós országok – köztük Szlovénia, Magyarország és Románia – azon intézményeit és szervezeteit fogja egységbe, melyek a totalitárius rendszerek bűneinek kutatását, dokumentálását és tudatosítását tűzték ki célul. Szem előtt tartva a Platform európai – nemzetközi – dimenzióját, a Védnöki Testület tagjaiként felhívjuk a figyelmet ennek fontosságára, és ezúton is szorgalmazzuk a múlt visszahúzó örökségének meghaladására irányuló igazságtételt és megbékélést. Az európai intézményeket minél szorosabb együttműködésre buzdítjuk a Platformmal és minden olyan szervezettel és hálózattal, melyek ezeknek a célkitűzéseknek a megvalósítását szolgálják.
Nagyvárad/Oradea, 2013. február 22.
 
             Milan Zver                                                        Tőkés László
           EP-képviselő                                                       EP-képviselő
               Szlovénia                                                             Románia            

hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Trianonról és az autonómiáról
TEMESVÁR 31. - Tőkés László, az EMNT elnöke
Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010