2010. március 4. csütörtök
Send this article Print this article

A kisebbségi újságírásról az EP-ben

Az Európai Parlament kisebbségi frakcióközi csoportja szerdai ülésén a MIDAS (Kisebbségi és Regionális Nyelvű Napilapok Európai Egyesülete) vezetőivel találkozott. A MIDAS részéről jelen voltak Tobi Ebner (MIDAS-elnök), Günther Rautz (MIDAS-főtitkár), Balázs Bence (Szabadság, Románia), Bojan Brezigar (Primorski Dnevnik, Szlovénia), Edita Slezáková (Új Szó, Szlovákia), Bjarne Lonborg, (Dánia), Martxelo Otamendi (Baszkföld), Lars Rosenblad (Svédország). 





Az ülést Gál Kinga képviselőasszony, a kisebbségi frakcióközi csoport elnöke kezdeményezte és vezette. A tanácskozáson részt vett az Erdélyi Magyar Delegáció három tagja is, Tőkés László, Winkler Gyula és Sógor Csaba EP-képviselők, valamint Herbert Dorfmann déltiroli-, és Nicolas Alfonsi korzikai EP-képviselők is hozzájárultak a tanácskozáshoz.

A baszk Martxelo Otamendi az egyetlen baszk nyelvű napilap, az Esquerra esetéről számolt be. Hat évvel ezelőtt a spanyol hatóságok az általa vezetett Egunkaria címet viselő lap tíz újságíróját letartóztatták, hatot közülük több napon át kínoztak és vallattak. Azzal vádolva őket, hogy a szélsőséges szervezetet támogatják, megsértették emberi jogaikat és megszegték a spanyol törvényeket is. Mint elmondta, be fogják perelni a spanyol államot, amiért meghurcolták őket, a spanyol bíróság ítélete ezekben a hetekben várható. Azóta új lapot indítottak, amelynek 24.000 részvényese van, az állami erőszak eredményeként ugyanis az új lap népszerűsége megnőtt az emberek között, közadakozásból hozták létre az új baszk nyelvű lap alapjait.

Edita Slezakova, a felvidéki Új SZó képviseletében elmondta, hogy a tavaly szeptember 1.-én életbe lépett nyelvtörvénynek kimutathatóan negatív hatásai vannak, a magyarok ugyanis lassan félnek használni a nyelvüket, nehogy megbüntessék őket. A negatív hatások természetesen a sajtóra is kihatnak, az unió segítségét kérik helyzetük romlásának megállítására.

Tőkés László EP-képviselő hozzászólásában két RMDSZ-es kollégájával együtt magukat "Románia Baszkföldje" – Erdély – európai képviselőinek nevezte. Az Európai Szabad Szövetség (EFA) volt képviselőjeként a kisebbségi jogok védelmében és az önkormányzati jogok melletti kiállásukért méltatta előző frakcióját. Velük szemben a Néppárti Politikai Csoport gyakran nem eléggé érzékeny a kisebbségi ügyek iránt – de a mi közös feladatunk, hogy az ő érzékenységüket is felébresszük. Közismert, hogy az EU ötszáz milliónyi polgára közül minden 7. vagy 8. valamely etnikai kisebbséghez tartozik – mondotta –, ez viszont távolról sem tükröződik az EP összetételében, valamint kisebbség politikájában.  Elismerését fejezve ki a tíz éves szervezet munkája iránt, Tőkés László a további kapcsolattartást javasolta, és arra kérte a kisebbségi sajtó képviselőit, hogy ezután a kisebbségügyi frakcióközi csoport tevékenységére az eddigieknél is jobban figyeljenek oda.

Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője hozzászólásában hangsúlyozta, hogy a gazdasági és pénzügyi válság 2010-ben is folytatódni fog, különösképpen annak szociális hatásai. Ugyanakkor kiemelte, hogy a válság a kisebbségi nyelvű sajtóra különösen hat majd kedvezőtlenül Európa-szerte. Végezetül közös álláspont kialakítására szorgalmazta a MIDAS tagjait, hogy EP-képviselők támogatásával közösen azonosítsák a kisebbségi sajtó támogatásának az európai uniós jogrendbe illeszkedő lehetőségeit.

Sógor Csaba, az RMDSZ EP-képviselője a szlovák nyelvtörvény ügyében kiemelte, hogy a munkacsoport mindent megtesz annak érdekében, hogy felhívja a nemzetközi közvélemény figyelmét a törvény diszkriminatív jellegére.

A tanácskozás végén Gál Kinga EP-képviselő megköszönte a MIDAS eddigi tevékenységét kisebbségi jogok terén, arra kérve a szervezet tagjait, hogy rendszeresen forduljanak az Európai Parlamenthez, hiszen az EP az egyik legmegfelelőbb Európai Uniós intézmény amely határozottan támogatja az emberi jogok védelmét.

Brüsszel, 2010. március 4.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010