2018. április 26. csütörtök
Send this article Print this article

Brüsszeli emlékmű a totalitarizmus áldozatainak

Az Európai Parlament brüsszeli székhelyén április 24-én került sor az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja egy évvel ezelőtt meghirdetett pályázatának eredményhirdetésére.



 A szervezet az európai totalitárius rendszerek áldozatainak szentelt brüsszeli köztéri emlékmű létrehozására irányuló pályázati felhívását éppen egy évvel ezelőtt tette közzé.
 Az irodája által szervezett rendezvény megnyitásaként Tőkés László EP-képviselő, a platform védnöki testületének tagja azt hangsúlyozta, hogy a kommunizmus és a fasizmus áldozatainak száma és szenvedése szinte felmérhetetlen, az ifjú nemzedéknek pedig tudnia kell, hogy minő pusztítást végzett a XX. században tomboló két diktatúra. A művészet a valóság és a transzcendens találkozási pontján jön létre, s jelen esetben ily módon segít az áldozatok emlékét megidézni. A szabadság szeretete mindig áldozattal jár, a szabadság pedig olyan, mint a levegő, mely nélkül nem tudunk teljes értékű életet élni. Természetes tehát, hogy azt szorgalmazzuk, hogy Brüsszelben, a békén és jóléten alapuló Unió fővárosában legyen egy olyan emlékmű, amely a gyűlölet és a terror áldozatainak állít emléket. Ez a legkevesebb, amit tehetünk – zárta szavait erdélyi képviselőnk.
 A lengyel Lukasz Kaminski, akit nemrég választottak meg a platform elnökének, megköszönte a 39 beérkezett pályamű alkotójának munkáját, és nagyra értékeléséről biztosította őket. Az eseményen, amelyen a brüsszeli lengyel és litván nagykövetség is képviseltette magát, Jitka Pánek Jurková, a brüsszeli cseh kulturális intézet igazgatója országa nagykövete, Jaroslav Kurfürst üzenetét tolmácsolta, aki Antonio Tajani EP-elnökkel és Navracsics Tibor európai biztossal együtt védnöke volt a pályázatnak.
A szabadság és az emlékezet közös nyelven beszél egész Európában – mondotta a rendezvényt moderáló Szilágyi Zsolt, aki maga is a platform vezetőségi tagja. Az a körülmény, hogy Spanyolországtól Oroszországig, Angliától Szlovéniáig több tucatnyi ország képviseltette magát a pályázaton, azt mutatja, hogy a kollektív emlékezet nem felejtkezik meg a diktatúrák hőseiről és áldozatairól.  „Habár csak egyetlen nyertest hirdethetünk, biztos vagyok benne, hogy a művészek munkája nem hiábavaló, hanem kihatással van saját közösségükre. Ugyanakkor a zsűri tagjainak is köszönjük a munkát. Ebben a platform vezetőségi tagjain, valamint Tőkés Lászlón és Navracsics Tiboron kívül olyan nagynevű építészek is helyet kaptak, mint például Michael Arad, aki a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadás emlékmúzeumát tervezte, vagy Julie Beckman és Keith Kaseman, akik a Pentagon elleni támadás áldozatainak szentelt emlékmű tervezői voltak” – mondta zárszavában az erdélyi politikus.
A nyertes pályamunkát Tszwai So Londonban élő műépítész készítette. Alkotása egy olyan tér megvalósítását tűzte ki célul, amelynek burkolatfelületén az áldozatok családjaikhoz intézett leveleiből lesznek láthatók szuggesztív részletek. A kínai származású brit művész mellett a második helyezettek, a hollandiai illetőségű Sabina Tanovis és Dario Kristic, valamint a harmadik helyezettek, a litván Mantas Maziliauskas, Povilas Sorys és Gitana Stankiene is anyagi elismerésben részesültek. A rendezvény egyben arra is alkalmat adott, hogy a pályázat első tíz helyezettje vetítettképes formában mutassa be saját pályaművét.
Említésre és elismerésre méltó, hogy az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja munkáját, ezzel együtt pedig az emlékmű létrehozatalát a magyar kormány anyagilag is támogatja.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010