2018. április 18. szerda
Send this article Print this article

Az EU vezetői támogatnák az ENSZ migrációs csomagját

Az ENSZ Közgyűlés által tavaly szeptemberben elfogadott New York-i nyilatkozat célkitűzéseinek megfelelően immár javában tart a migránsokról és menekültekről szóló globális dokumentumtervezet többfordulós vitája.Mostani strasbourgi ülésszaka keretében a vitába az Európai Parlament is bekapcsolódott, április 17-én állásfoglalási indítványt terjesztve elő a világszervezetnek a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról, illetve a menekültekről szóló globális megállapodásának támogatása céljából.
Ennek összefüggésében nyilvánvaló, hogy Magyarország, illetve az április 8-i választáson rendkívüli demokratikus meghatalmazást nyert, Orbán Viktor vezette kormány migrációs politikája a két nemzetközi szervezet „harapófogójába” került. A választások előtt az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága intézett élestámadást országunk ellen, a választások után viszont az EP Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottságában (LIBE), utóbb pedig az EP plenárisán folytatódott az ellenséges propagandakampány Magyarország ellen.
Hozzászólásában Tőkés László EP-képviselő – egyebek mellett – határozottan visszautasította, hogy az Unió a migrációellenes álláspontja miatt bélyegezze meg és büntesse Magyarországot és szövetségeseit. Míg az ENSZ készülő dokumentuma egészében véve pozitív jelenségnek tekinti a népvándorlást, Antonio Guterres főtitkár pedig egyenesen egy olyan világot vizionál, melyben „örömmel fogadjuk a migrációt és annak pozitív hatásait”, ezzel szemben Magyarország „rossz és veszélyes folyamatnak” ítéli a népvándorlást, melyet fel kell tartóztatni – idézte képviselőnk Szijjártó Péter külügyminiszter szavait.
Manfred Weber, az EP néppárti frakciójának elnöke szerint szintén nem egy kedvező jelenségről, hanem „migrációs válságról” beszélünk, mely „hosszan tartó kihívást” jelent a világ számára. Ki kell állnunk Európa biztonságáért – mondotta a német keresztényszocialistapolitikus. Erdélyi képviselőnk felszólalásában őt is idézte, akinek véleménye szerint: „Világos, hogy vagy biztonságos Európa lesz, vagy nem lesz Európa egyáltalán.”
Tőkés László azzal a felhívással fordult az Európai Parlamenthez, hogy „opportunista módon ne támogassa az ENSZ migrációs paktumtervezetét”.
Vitazáró beszédében Federica Mogherini külügyi főképviselő föltétlen támogatásáról biztosította az ENSZ eleve elhibázott megállapodástervezetét, kijelentve, hogy a nemzetközi elvek és szabályok tiszteletben tartására alapozott dokumentum elsőrenden a migránsok emberi jogainak a védelmére épít, amely kérdésről egyáltalán nincsen helye vitának. Az olasz politikus az európai polgárok emberi jogairól, valamint az Unió tagországainak önrendelkezési jogairól és szuverenitásáról nem tett említést.

(Tőkés László hozzászólása a Dokumentumok rovatban olvasható.)


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010