2018. február 2. péntek
Send this article Print this article

Bár baj esetére nincsenek pénzügyi garanciák, az Európai Bizottság szerint nem veszélyes a felsőcsertési bányanyitás

Hölvényi György és Tőkés László néppárti EP-képviselők közösen feltett, írásbeli választ igénylő kérdésükkel az Eldorado Gold Corporation kanadai társaság felsőcsertési (Certejul de Sus, Románia) bányászati projektjének környezetvédelmi kockázatai felől érdeklődtek az Európai Bizottságnál 2017 novemberében.A cég arany- és ezüstbányászati tervet indított az erdélyi, Hunyad megyei községben, amely évente több mint 1600 tonnányi nátrium-cianid alkalmazását vetíti előre, és 187 hektár erdő kiirtását feltételezi ahhoz, hogy – többek között – két zagygátat (egy 169 méter és egy 70 méter magasat) létesítsen. Tekintettel arra, hogy az elmúlt másfél évtizedben a verespataki bányanyitással kapcsolatban bizonyítást nyert egy ilyen terv környezetvédelmi kockázata, a képviselők arra kérdeztek rá, hogy az érintettek tiszteletben tartják-e a vizek tisztaságára vonatkozó vízügyi irányelvet és vannak-e pénzügyi garanciák, mivel mindkettőt uniós dokumentumok írják elő.
Karmenu Vella környezetvédelmi biztos a Bizottság nevében adott válaszában elismeri, hogy Románia mind ez idáig semmilyen pénzügyi garanciát nem teremtett meg a projekttel kapcsolatban, ennek ellenére az engedélyezést teljesen rendben valónak találta. A tagállamok számára a környezeti felelősségről szóló irányelv (azaz a 2004/35/EK irányelv) írja elő, hogy a gazdasági szereplőket pénzügyi garanciák létrehozására kötelezzék.

 
Az Európai Parlament 2010. május 5-én elsöprő többséggel szavazta meg azt a határozatot, amely a ciántehnológiák betiltására kéri az Európai Bizottságot. Ez utóbbi mind a mai napig nem szerzett érvényt a parlament határozatának. A felsőcsertési bányaberuházást a szakértők „kis-Verespataknak” is nevezik, ugyanis miután a Roșia Montana Gold Corporation verespataki bányászati terve meghiúsult, a szintén kanadai Eldorado Gold a szomszédos településen, Felsőcsertésen kíván ciántehnológián alapuló kitermelést beindítani. 1971 őszén száznál több halálos áldozatot követelt egy itt bekövetkezett gátszakadás, amelynek során az aranybánya zagytározójából kiömlő iszap elárasztotta a települést.


hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása
Tőkés László portré az EuroparlTV-n
Tőkés László I.

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010