2016. július 4. hétfő
Send this article Print this article

Bocskai-megemlékezés és díjátadás volt Nagykárolyban

Július 3-án a nagykároly-belvárosi református templomban ünnepi istentiszteleten emlékeztek Bocskai István fejedelemre és a bécsi béke 410. évfordulójára, átadva egyben az idei Bocskai-díjakat.



 Az ünnepi istentiszteleten Tőkés László európai parlamenti képviselő, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület korábbi püspöke hirdetett igét. Kiemelte, hogy a történelemre is jellemző a derűre ború, a mélység és magasság, az elnyomás és a szabadság, az egység és megosztás, a sötétség és a fény, valamint a bűn és bűnhődés. Bármi is történjék ebben a körforgásban, a hívő embert mindig az a hit erősíti, hogy Isten a történelem ura. A hívő ember mindig hisz egy igazságos kor eljövetelében, amikor is felragyog a történelmi igazság. A magyar történelemben mindig voltak olyan korok, amikor olyan személyek kerültek a magyarság élére, akik képesek voltak a nemzet felvirágoztatására. Ilyen volt Szent István, IV. Béla, Zsigmond és Mátyás király, valamint Bocskai István, Bethlen Gábor és I. Rákóczi György, akiknek idejében Erdély aranykorát élte, de beszélhetünk a szabadságharcok történetéről, amikor a szabadságharcosok mindig harcba mentek az igazságért. Ezek a nagy történelmi korszakok arra biztatnak, hogy ne adjuk fel, ne hátráljunk meg. Arra biztat a bécsi béke is, amire ma emlékezünk – hangsúlyozta az igehirdető.
A továbbiakban Tukacs József Sándor, a Nagykároly-Belvárosi Református Egyházközség lelkipásztora köszöntötte a megjelenteket, majd Sárkány Viola, a Bocskai Társaság elnöke Bocskai Istvánról és az 1606-os bécsi békéről tartott előadást.
Ebben az évben a Bocskai-díjat ketten kapták meg. Bollobás Béla a világ legismertebb matematikusai között van nyilvántartva, a nagy-Britanniai Cambridge-ben él, de egész élete során ragaszkodott a magyarságához, és mindig segítette a magyar matematikusokat. A Szatmárnémetiben élő Muzsnay Árpád a közművelődés terén kifejtett tevékenységért vehette át a díjat. Az ünnepi eseményen közreműködött Nagy Csaba tárogatóművész, Erdei József előadóművész és Bakó Blanka diák. A részvevők megkoszorúzták a templomkertben lévő Károli Gáspár-szobrot és a trianoni emlékművet.
 
(Forrás: Szatmári Friss Újság)


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010