2009. május 20. szerda
Send this article Print this article

Egy a nemzet!

Tekintse meg a korteskörúthoz kapcsolódó galériát!Orbán Viktor és Tőkés László Háromszéken
Sajtótükör, május 20.

Orbán Viktor bő másfél napos, május 20–21-i erdélyi látogatásáról rengeteg cikk, tudósítás született. Mi főleg az egyik legnívósabb napilap, a Háromszék, illetve az MTI tudósítását emelnénk ki.

A Háromszékben Iochom István így tudósít a kézdivásárhelyi eseményről:

Tegnap délután Marosvásárhelyről érkezett a céhes város ezer ülőhelyes, zsúfolásig telt főtéri református templomába Tőkés László püspök, a Magyar Összefogás listavezetője és Orbán Viktor, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke, volt miniszterelnök, aki a határok fölötti nemzetegyesítés eszméje jegyében közösen kampányol Tőkés Lászlóval és a Magyar Összefogás listájának többi jelöltjével.





A két jeles vendéget Kézdivásárhelyre elkísérte Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség alelnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, Szilágyi Zsolt és több képviselőjelölt, valamint Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet. Tőkés Lászlót és Orbán Viktort elsőként Beder Imre református lelkipásztor köszöntötte, majd Rácz Károly MPP-s polgármester és Tamás Sándor megyeitanács-elnök szólt az egybegyűltekhez. Tamás az Egy a nemzet! jelszó fontosságát emelte ki. Orbán Viktor többek között azt hangsúlyozta, milyen fontos az erős magyar képviselet Európa fővárosában. Azt is előrevetítette, hogy a jelenlegi nemzetellenes kormány napjai meg vannak számlálva, és eljön az az idő, amikor ismét Erdély-barát kormánya lesz Magyarországnak. Orbán arra ösztönözte a felső-háromszékieket, hogy menjenek el minél nagyobb számba voksolni, és adják szavazatukat a Magyar Összefogás listájára. Arra kérte a székelyeket, hogy érezzék át e történelmi pillanat súlyát, lehetőségét, és szavazataikkal juttassanak minél több magyar képviselőt Brüsszelbe.

Vastaps közepette Tőkés László lépett a mikrofonhoz. Arra kérte a céhes város polgárait, hogy akárcsak két és fél évvel ezelőtt, amikor őt támogatták, június 7-én voksukkal támogassák a Magyar Összefogás listáját. A fórum végén az ezerfős tömeg együtt énekelte el nemzeti imánkat és a székely himnuszt. Lapzártakor Sepsiszentgyörgyön a Szabadság téren került sor a kézdivásárhelyihez hasonló lakossági fórumra. Ma délelőtt Tőkés László Orbán Viktor társaságában Illyefalván folytatja kampánykörútját.

Az MTI tudósítása:

Orbán: a magyar nemzet európai súlya a tét az EP-választáson

A Fidesz elnöke Erdélybe érkezett, hogy elkísérje Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét választási kampányára

A magyar nemzet jövőbeni európai súlya a tét az európai parlamenti választásokon - mondta szerdán Kézdivásárhelyen Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke azért érkezett Erdélybe, hogy elkísérje Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökét választási kampányára. Ez a kampány immár a magyar összefogás jegyében zajlik, amennyiben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az EMNT közös jelölteket indít a június 7-én esedékes megméretésen. Ezt a listát Tőkés László vezeti, a második és a harmadik helyen az RMDSZ-es Winkler Gyula és Sógor Csaba áll.

A kézdivásárhelyi református templomban rendezett fórumon jelen volt a lista negyedik helyén álló - szintén az EMNT színeit képviselő - Szilágyi Zsolt. Részt vett a rendezvényen többek között Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője is.

A házigazda szerepét ellátó Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács RMDSZ-es elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: hisz abban, hogy a következő magyarországi választások nyomán Orbán Viktor ismét elnyeri a miniszterelnöki posztot.

Orbán Viktor húszperces beszédében kifejtette: a világban gyors és radikális átalakulás megy most végbe, egy korszak lezárult. A következő egy-két esztendőben fog eldőlni, hogy kinek milyen lesz a helye az új világrendben. Ilyen értelemben szerinte a következő harminc-negyven évben nagyobb jelentősége lesz a nemzeteknek, mint az országhatároknak. A nemzet lesz ugyanis a legnagyobb felhajtó és alkotó erő a világban, és mindenütt felértékelődik majd az autonómia ügye. A Fidesz elnöke megállapította: az elmúlt évtizedekben is azok az országok voltak a legsikeresebbek, amelyek területén erős autonómia működött. Példaként említette Olaszországot és Spanyolországot. A magyarországi helyzetről szólva hangsúlyozta, hogy ismét lezárulni készül egy korszak. Az anyaországnak ismét erősnek kell lennie, mert erős anyaország nélkül nem lehet hatékonyan képviselni a határon túli magyarság ügyét sem.

Az elmúlt évek politikájának a vesztesei nemcsak a magyarországi, hanem a határon túli magyarok is. A hivatalos magyar politika ugyanis hátat fordított a határon túliaknak - mondta. Ennek tükrében nagyra értékelte, hogy a romániai magyar közösségen belül megteremtődött az összefogás.

Tőkés László maga is örömmel nyugtázta, hogy létrejött ez az egység. Emlékeztetett, hogy 2007-ben, amikor független jelöltként indult az akkori európai parlamenti választásokon az RMDSZ-el szemben, sokan rossz szemmel nézték, hogy Orbán Viktor akkor is elkísérte őt kampányútján. Akkor más volt még a helyzet, ma viszont egy oldalon állnak azok is, akik bíráltak és akit bíráltak - mondta Tőkés. Azt hangoztatta: Orbán Viktor korábban sem pártoskodni jött Erdélybe, mindig is a jó ügy, a magyar nemzet ügye mellett állt ki.

Az EMNT elnöke úgy értékelte az Orbán Viktor által 1998 és 2002 között vezetett kormány tevékenységét, hogy az a határok feletti nemzetegyesítésért fáradozott.

Úgy vélekedett, hogy meg kell valósítani "a második rendszerváltást", vagyis a politikai rendszerváltás után végig kell vinni a nemzeti rendszerváltozást is. Eddig ugyanis inkább a posztkommunistákkal kellett hadakozni. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan el fognak bánni velük. Mostanra megérett a helyzet, hogy a kárpát-medencei magyarság végre összefogjon - hangoztatta Tőkés László.

Kézdivásárhely után a nemzet vezetői Sepsiszentgyörgy főterén szóltak a székely-magyarokhoz. A Háromszékben Farkas Réka erről így ír:

Legfontosabb cél: az autonómia

A magyaroknak együtt kell megmutatniuk, hogy a magyar nemzet, Magyarország ismét erős lesz, Európának számolnia kell velünk – ezekkel a szavakkal buzdította szavazásra a Sepsiszentgyörgyön összegyűlteket Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerdán este Tőkés László kampányülésén.

Az egykori és remélhetően eljövendő magyar miniszterelnököt, a kíséretében lévő Németh Zsoltot és Szijjártó Pétert, valamint a Magyar Összefogás EMNT-s, illetve RMDSZ-es jelöltjeit hatalmas taps köszöntötte a színház előtti téren.

Lezárult a megosztottság és viszály korszaka, a magyarság feladata újra megtanulni együtt élni, együttműködni, közösen tudjuk megakadályozni a magyar intézményvezetők leváltását, az asszimilációt, a magyar városok militarizálását – emelte ki üdvözlőbeszédében a házigazda Antal Árpád polgármester. Büszke arra, hogy az összefogás Sepsiszentgyörgyről indult el, és semmilyen baj nem érhet bennünket, amíg együtt vagyunk – mondotta.

Szilágyi Zsolt, aki a Magyar Összefogás lista negyedik helyén, az EMNT jelöltjeként szerepel, amellett érvelt, hogy a mostani közös választási szereplés új kezdetet jelenthet az erdélyi magyar politizálásban, egy olyan időszakot, amelyben helye van a versenynek és összefogásnak egyaránt. Az érzéketlen Európát is érzékennyé tehetjük, ha össze tudunk fogni, és kellő számú szavazatot gyűjtünk. Az erdélyi magyarság gondjaira a székelyföldi területi autonómia, a különböző autonómiaformák jelentenek megoldást, sokkal keményebben, következetesebben kell fellépnünk ezek megvalósításáért – mondotta.

Tőkés László, az EMNT elnöke, EP-képviselő beszédében az elmúlt évszázad erdélyi magyar összefogáskísérleteit idézte fel. "Most újból összefogásra hívjuk az erdélyi magyarokat, ez lehet a rendszerváltás megjelenítője" – mondotta. A Kárpát-medencei magyarságnak az 1989-es temesvárihoz hasonló összefogásra van szüksége, akkor a kommunizmusellenesség egyesítette a különböző nemzetiségeket, a más-más vallási felekezetekhez tartozókat, most a közös magyar érdeknek kell összetartó erővé válnia. Ahhoz, hogy a magyar ügy európai üggyé váljék, erős Magyarországra, erős határon túli magyarságra van szükség, "egy a nemzet, minden magyar felelős minden magyarért" – hangsúlyozta Tőkés László. Az összefogásban jelentős szerepe van Székelyföldnek, amely belső anyaországként a mozdony szerepét tölti be, és mindennek az autonómiáért kell történnie. "Az autonómia melletti kiállás többszereplős küzdelem. Számítani kell az EMNT-re, SZNT-re, RMDSZ-re és MPP-re egyaránt. Nem gyengíteni kell egymás erejét, hanem kiegészíteni, össze kell hangolni a harcot, hogy ne keresztezzük egymást" – fejtette ki Tőkés László. Romániában Traian Băsescu államelnök kezdeményezésére elkezdődött a közigazgatási reform előkészítése, be kell kapcsolódnunk ebbe a munkába, hogy a magyarság számára kedvező fejlesztési régiókat alakítsanak ki – figyelmeztetett, de arra is rámutatott, Székelyföld nem feledkezhet meg a más régiókban élő magyarokról. Megoldást kell találni a háromszintű autonómia elfogadtatására, és ha már elszalasztottuk a NATO- és EU-csatlakozás kedvező feltételeit, most az EU-ban összefogással kell érvényesíteni a tizenötmilliós Kárpát-medencei magyar nemzet érdekeit. Szükség van egy laza, de erőteljes önrendelkezési struktúra kiépítésére, amely egy erős Magyarországgal egyesíti a nemzetet, véghezviszi a magyar–magyar integrációt – hangsúlyozta a Magyar Összefogás listavezetője. Orbán Viktor felszólalása elején "egy tartozását" törlesztette: megköszönte a sepsiszentgyörgyieknek, hogy 2007-ben hallgattak tanácsára, és sikerre vitték, ami lehetetlennek látszott, mandátumhoz juttatták a függetlenként induló Tőkés Lászlót, akinek méltatta EP-képviselői munkáját. A gazdasági válság hatalmas változásokat hoz a világban, mély, jelentős átalakulások várhatóak, megerősödik az államok nemzeti karaktere és a gazdaság feletti állami ellenőrzés, nagy kérdés, hogy a Kárpát-medencei magyarság megérti-e ezt – fejtette ki a szónok. Június 7-én, a trianoni országvesztés évfordulója után három nappal olyasmi történik, amire 89 éve nem volt példa: ugyanazon a napon szavaz a felvidéki, az erdélyi és a magyarországi magyar arról, kit küldjön képviselőnek ugyanabba a parlamentbe. Minél több magyart sikerül bejuttatni az EP-be, annál nagyobb lesz a súlya, befolyása a magyarságnak – hangsúlyozta. Két évvel ezelőtt a verseny mellett érvelt, most az összefogásért, "mindennek megvan az ideje" – mondotta. Most összefogásra van szükség, közösen kell képviselni a magyar ügyet az EP-ben. Orbán Viktor szót emelt az autonómiáért: nincs súlyosabb érv emellett, mint az, ami most az intézményvezetők leváltásával történik Székelyföldön. Kijelentette: nem az a fontos, hogy mindig kormányon legyen a magyarság képviselete, az autonómia az egyetlen garancia, hogy magunk intézhessük saját dolgainkat, tehát elsősorban erre a fontos magyar ügyre kell koncentrálni, az autonómia megvalósítását kell a következő esztendők fő célkitűzéseként állítani. Mindehhez azonban erős Magyarországra van szükség, ez a változás célja, és minden Kárpát-medencei magyarnak érdeke, hogy az anyaország sikeres, befolyásos, nemzetközileg elismert országgá váljék. "A magyaroknak együtt, közösen kell megmutatniuk Európának, hogy ismét erősek tudnak lenni, a világon egy-egy közösség súlyát aszerint mérik, milyen arányban megy el választani" – érvelt Orbán Viktor.

A kampánytalálkozó gyertyagyújtással, a székely és a magyar himnusz eléneklésével zárult. Tőkés László és Orbán Viktor tegnap reggel Illyefalván az egyházak képviselőivel találkozott, majd továbbutaztak Kolozsvárra és Szatmárnémetibe.

Végezetül lássuk az MTI összefoglalóját:
A magyar nemzet európai súlya a tét

Ha az anyaország gyenge, a Kárpát-medencei magyarság is gyenge marad, az ott élő összes magyarnak az az érdeke, hogy az elmúlt hét esztendőben meggyengült Magyarország ismét nagy és erős, nemzetközileg megbecsült és elismert ország legyen - mondta szerdán Sepsiszentgyörgyön Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke szerdán két székelyföldi városban, Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön vett részt Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének európai parlamenti választási kampányrendezvényén.

A politikus mindkét helyszínen a világban végbemenő változás gondolatára építette beszédét. Kifejtette: mindaz, amit ma a gazdasági válságról nap mint nap olvasni lehet az újságokban, egy sokkal mélyebb és jelentősebb átalakulásnak a jele is. A világ most olyan változáson megy keresztül, amelynek eredményeképpen már sohasem lesz olyan, mint régen: egy korszak lezárult. A következő egy-két esztendőben fog eldőlni, hogy kinek milyen lesz a helye az új világrendben. Aki a mostani gazdasági nehézségeket a válság előtti világ visszaállítása révén próbálja megoldani, az nem érti az idők szavát - jelentette ki Orbán Viktor.

A világ meg fog változni körülöttünk, kontinensnyi nagyhatalmak sorolódnak majd hátrébb, mások törnek előre, a kormányok, a piac és a gazdaság viszonya teljesen átalakul, az államok nemzeti karaktere meg fog erősödni, akárcsak a gazdasági élet feletti nemzeti felügyelet. Az a nagy kérdés, hogy a Kárpát-medencei magyarság megérti-e ezt - mondta a szónok.

Úgy vélte, a világ segítségünkre van ebben. Július 7-én, három nappal a "trianoni országvesztés" 89. évfordulója után egyszerre fognak szavazni a Székelyföldön, a Felvidéken és az anyaországban élő magyarok arról, kiket küldjenek az Európai Unióba. Közös érdekük, hogy minél több magyar ember legyen Brüsszelben, ahol a magyar ügyet kell majd képviselni, ez pedig nem választható el az autonómiától - mondta a Fidesz elnöke.

A következő harminc-negyven évben nagyobb jelentősége lesz a nemzeteknek, mint az országhatároknak. A nemzet lesz ugyanis a legnagyobb felhajtó és alkotó erő a világban, és mindenütt felértékelődik majd az autonómia ügye.

A Fidesz elnöke megállapította: az elmúlt évtizedekben is azok az országok voltak a legsikeresebbek, amelyek területén erős autonómia működött. Példaként említette Olaszországot és Spanyolországot. Felhívta a figyelmet a Kárpát-medencében tapasztalható aggasztó jelekre, a Felvidékről érkező hírekre, a délvidéki nehézségekre, a magyar nyelvű oktatás ellehetetlenülésére Kárpátalján. Utalt arra is, hogy a székelyföldi közigazgatásból most etnikai alapon kiszorítják a magyar származású köztisztviselőket. Az autonómia az egyetlen garancia arra, hogy a magyarok saját ügyeiket maguk intézhessék - mondta.

Orbán szerint az anyaországban is szükség van a változásra. Ha az anyaország gyenge, a Kárpát-medencei magyarság is gyenge marad - szögezte le a szónok, megállapítva, hogy az elmúlt hét esztendőben Magyarország gyenge országgá vált, veszített súlyából, befolyásából, megbecsültségéből. A Kárpát-medencében élő összes magyarnak az az érdeke - mondta -, hogy az anyaország ismét nagy és erős, nemzetközileg megbecsült és elismert ország legyen.

Magyarországon ismét lezárulni készül egy korszak. Az anyaországnak ismét erősnek kell lennie, mert erős anyaország nélkül nem lehet hatékonyan képviselni a határon túli magyarság ügyét sem. Az elmúlt évek politikájának a vesztesei nemcsak a magyarországi, hanem a határon túli magyarok is. A hivatalos magyar politika ugyanis hátat fordított a határon túliaknak - mondta. Ennek tükrében nagyra értékelte, hogy a romániai magyar közösségen belül megteremtődött az összefogás.

Fontos, felszabadító erejű üzenetnek nevezte a pécsi választásokat. Ott az emberek megmutatták, hogy érdemes elmenni szavazni, s hogy a választások valójában nem a politikai pártokról szólnak, hanem saját magukról, saját személyes jövőjükről és lehetőségükről - mondta Orbán Viktor.

Tőkés László Kézdivásárhelyen elmondott beszédében maga is örömmel nyugtázta, hogy létrejött ez az egység. Emlékeztetett, hogy 2007-ben, amikor független jelöltként indult az akkori európai parlamenti választásokon az RMDSZ-el szemben, sokan rossz szemmel nézték, hogy Orbán Viktor akkor is elkísérte őt kampányútján. Akkor más volt még a helyzet, ma viszont egy oldalon állnak azok is, akik bíráltak és akit bíráltak - mondta Tőkés.

Hangoztatta: Orbán Viktor korábban sem pártoskodni jött Erdélybe, mindig is a jó ügy, a magyar nemzet ügye mellett állt ki.

Az EMNT elnöke úgy értékelte az Orbán Viktor által 1998 és 2002 között vezetett kormány tevékenységét, hogy az a határok feletti nemzetegyesítésért fáradozott.

Úgy vélekedett, hogy meg kell valósítani "a második rendszerváltást", vagyis a politikai rendszerváltás után végig kell vinni a nemzeti rendszerváltozást is. Eddig ugyanis inkább a posztkommunistákkal kellett hadakozni. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan el fognak bánni velük. Mostanra megérett a helyzet, hogy a kárpát-medencei magyarság végre összefogjon - hangoztatta Tőkés László.



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010