2009. április 21. kedd
Send this article Print this article

EP-képviselők a ciántechnológia betiltásáért

Amint azt már hírül adtuk, Tőkés László európai parlamenti képviselő 2009. március 23-án a testület plénumán szólalt fel a közel másfél évtizede húzódó verespataki bányaberuházás ügyében, a Parlament és a Bizottság közbelépését kérve a természeti katasztrófával fenyegető, nemzetközileg elhíresült terv megakadályozása érdekében.  „Jelek szerint a román kormány a beruházás átmeneti tilalmának a feloldására, illetve a bányafejlesztés engedélyezésére készül” – hívta fel a figyelmet képviselőnk.

Az akkori aggodalmak utóbb beigazolódni látszanak. A román sajtó híradása szerint a Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyesvállalat biztosra veszi, hogy a verespataki projekt engedélyeztetése rövidesen megtörténik. „Nem a minisztérium, hanem a román kormány döntése az, hogy Verespataknak szüksége van erre a beruházásra” – jelentette ki ezzel kapcsolatban Nicolae Nemirschi környezetvédelmi miniszter.





Amint az köztudott, az RMGC Európa legnagyobb külszíni aranybányáját kívánja megnyitni Verespatakon, ahol előzetes becslések szerint 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt rejt a föld mélye. A mohó terv a közvélemény széles körű ellenállásába ütközik, és a hazai egyházak, a Román Tudományos Akadémia, bel- és külföldi környezetvédő szervezetek is felemelték a szavukat ellene.

Két évvel ezelőtt arról értesülhettünk, hogy a Korodi Attila vezette Környezetvédelmi Minisztérium felfüggesztette a bánya engedélyezésének folyamatát. Ehhez képest értetlenséget kelt Nicolae Nemirschi azon állítása, hogy „a szaktárca soha sem függesztette fel az engedélyezést” (sic!).

Tőkés László ma délután újabb felszólalásában kérte az Európai Parlament Verespatak ügyében való közbelépését.

A botrányok sorozata által kísért, ominózus ügy viszont Románia határain messze túlmutat. Ide tartozik még, hogy Bulgáriában hasonló, cián-technológián alapuló bánya megnyitásának a terve vált ki erőteljes visszautasítást. A két eset kapcsán pedig európai szinten vetődik fel a kárhoztatott, a természeti környezetre nézve rendkívül veszélyes bányakitermelési módszereknek az általános betiltása.

Európai képviselőnk kezdeményezésére – felszólalásával párhuzamosan – a képviselők egy csoportja írásbeli megkereséssel fordult Stavros Dimas illetékes EB-biztoshoz a verespataki, valamint a bulgáriai Chelopech és Krumovgrad településeken megnyitandó bányák, végső soron pedig a ciános bányakitermelés általános betiltása ügyében. A folyamodvány aláírói között a következő a különböző EP-frakciókhoz tartozó (EFA/Zöldek, Néppárt, Szocialisták, Liberálisok), következő képviselők nevét említhetjük meg: Gisela Kallenbach, Jill Evans, Alyn Smith, Erna-Hennicot Schoepges, Szájer József, Surján László, Olajos Péter, Sógor Csaba, Tabajdi Csaba, Fazakas Szabolcs, Csibi Magor, Renate Weber.

Mellékelve közöljük Tőkés László felszólalását, valamint az EP-képviselők említett levelét.

1. F e l s z ó l a l á s
a verespataki bányaberuházás (Románia) ügyében 

Ez év március 23-i felszólalásomban az Európai Parlament és az Európai Bizottság közbelépését kértem a romániai Verespatak (Rosia Montana) védelmében, melynek kiszolgáltatott lakosságát és történelmi épített örökségét, valamint természeti környezetét végveszély fenyegeti egy kanadai-román vegyesvállalat bányanyitási terve következtében.

Akkori félelmeink beigazolódtak, ugyanis két évi felfüggesztés után az új román kormány végképp szabad utat akar engedni a beruházásnak, mely az európai normákkal ellentétes, ciántechnológián alapuló kitermelés alkalmazása által nemcsak a közvetlen környezetet, hanem az egész román-magyar határmenti térséget ökológiai katasztrófával fenyegeti.

Felszólalásommal egyidőben, több EP-képviselőtársammal együtt megkereséssel fordulunk Stavros Dimas biztos úrhoz, a cián-technológiának a bányászatban való betiltása céljából.

Kérem az Európai Bizottságot, hogy az európai környezetvédelmi politikájának szellemében küldjön kivizsgáló bizottságot Romániába, távlatilag pedig gondoskodjék a bányakitermelés uniós szintű, megfelelő szabályozásáról.

Strasbourg, 2009. április 21.  

     2. Levél Stavros Dimas EB-biztoshoz 

Európai Bizottság

Stavros Dimas
környezetvédelmi biztos úr figyelmébe 

Tárgy: a cianid aranybányászati projektekben való használatának megelőzése
a romániai Verespatakon, valamint a bulgáriai Chelopechben és Krumovgradban

Tisztelt Biztos Úr! 

Ezúton adunk hangot aggodalmunknak két olyan aranybányászati projekttel kapcsolatosan, melynek rendjén cianidot használnak az Európai Unió két tagállamában, Romániában és Bulgáriában. Egyúttal segítségét és támogatását kérjük ahhoz, hogy e két tagországban ─ és ezen túlmenően, európai szinten is ─ megtaláljuk a legmegfelelőbb eszközöket a cianid bányászati használatának a betiltásához.

Köztudott, hogy a cianid okozta környezetszennyezés katasztrofális következményekkel járhat az ember egészségére és a környezetre. A kapcsolatos bányabalesetek a közvetlen környezetet érő kockázaton túlmenően szélesebb körű, a vadvilágot és a folyóvizeket érintő regionális környezeti fenyegetést jelentenek.

Országaink állampolgárainak jól felfogott érdekeit védő EP-képviselőkként elköteleztük magunkat választóink környezetének megóvása mellett, hiszen a közegészségügyre, illetve gyermekeink jövendőbeli gyermekeire gondolva, minden kétséget kizáróan alapvető érdekünk, hogy környezetünk iránt felelősséggel és tisztelettel viseltessünk.

Mindezeket szem előtt tartva nyilvánvaló, hogy a cianid használata milyen rendkívüli veszélyt jelent környezetünk jelenére és jövőjére. Azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a ciánbányászat milyen katasztrofális következményekkel járhat Romániában és Bulgáriában, továbbá a szomszédos államokat ─ Magyarországot, Szlovákiát, Görögországot és Törökországot ─ fenyegető káros hatásokról sem szabad megfeledkeznünk.

Tisztelt Biztos Úr!

Kérjük, járjon közben a román kormánynál, hogy állítsa le a verespataki bánya fejlesztését, amelyet a széles közvélemény, a Román Ortodox Egyház, a történelmi magyar egyházak, a nem kormányzati szervezetek országos és nemzetközi környezetvédelmi mozgalmai is határozottan elleneznek. Ugyanakkor járjon közben a bolgár kormánynál, hogy tiltsa be a cianid használatát a chelopechi és krumovgradi aranybányászati projektekben.

Tisztelettel kérjük ugyanakkor, hogy támogassa a cianid használatát kiváltó, alternatív aranybányászati technológiák megtalálására irányuló kutatásokat. Nem utolsó sorban arra kérjük, hasson oda, hogy az Európai Bizottság támogasson valamennyi cianid-technológiát alkalmazó tagországot a megfelelő szabályozások, valamint a szigorúbb vizsgálati eljárások kidolgozásában, a legmagasabb szintű biztonság érdekében.

Köszönettel: 
 
Strasbourg, 2009. április 21. 

    (Aláíró EP- képviselők) 

2009. április 21. 

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010