2011. szeptember 21. szerda
Send this article Print this article

Fotókiállítás Brüsszelben: Amint múlik az idő...

A Berlini Fal felépítésének 50. évfordulója alkalmából szervezték meg Brüsszelben, az Európai Parlamentben az "Amint múlik az idő... A Berlini Fal 1961-2011" című fénykép-kiállítást.



   A Herbert Maschke német fotóművész által készített fényképek a Fal építésének dokumentumai; végigkövetik a Fal és az általa kettéválasztott város és nemzet történetét, intő jeleivé válva egy olyan politikai ideológiának, amely szétszakította Európát. A napjaink Berlinjét bemutató fényképeket a művész fia, Cornelius Maschke készítette, aki nővérével, Morlind Tumler asszonnyal egyetemben vett részt az ünnepségen.
   A kiállítás szervezőjeként és házigazdájaként Michael Cramer német EP-képviselő tartott megnyitó beszédet. A Berlini Fal felépítését megelőző történelmi eseményeket, illetve a kommunizmus elleni lázadások és ellenszegülések hosszú sorát felidézve, azt a több évtizedre kiterjedő folyamatot mutatta be, mely végezetre, 1989-ben elvezetett a diktatúra bukásához és a szabadság kivívásához. A kiállítás jelentőségét ekképpen fogalmazta meg: "Mindannyiunk számára ismert tény: csupán azok lehetnek sikeresek a jövőben, akik ismerik a múltat. Mindannyian boldogulásunkat reméljük, ezért hát vissza kell tekintenünk a múltba."
   Morlind Tumler édesapja életpályáját elevenítette fel, ismertetve Herbert Maschke hatalmas fotóművészeti hagyatékát, valamint azokról a képeslapokként forgalomba került fotográfiákat, amelyek annakidején sok keletnémet számára "ablakot nyitottak" a nyugati világra.
Jerzy Buzek, az EP elnökének nevében Tőkés László EP-alelnök köszöntötte az egybegyűlteket. Átadta az elnök személyes üdvözletét és felolvasta üzenetét, melyben a Berlini Falra mint egy olyan szimbólumra hivatkozik, amelyet soha nem szabad elfelednünk, és amely mindenkoron arra kell figyelmeztessen bennünket, hogy "kontinensünket soha többé nem szakíthatja szét semmilyen ideológia, politika, vagy háború."
   Tőkés László beszédében 1989 forradalmi változásait idézte fel, valamint az európai népek azon példaértékű összefogását és szabadságért való kiállását méltatta, mely a Berlini Fal, a Vasfüggöny és a Ceaușescu-rezsim összeomlásához vezetett. Amikor "a Berlini Falhoz hasonlítható országhatárok" által elválasztott magyarországi barátai meghívták a Habsburg Ottó páneurópai elnök és Pozsgai Imre államminiszter védnökségével megrendezett Páneurópai piknikre, akkor még gondolnia sem lehetett arra, hogy részt vegyen a rendezvényen, hanem egy kicsempészett írásbeli üzenettel sikerült köszöntenie a szögesdrótkerítéssel lezárt osztrák-magyar határon összegyűlt magyarok és kelet-németek nagygyűlését – emlékezett vissza "a hallgatás falát" megbontó egykori temesvári lelkipásztor (beszédét mellékeljük).
   Említésre méltó, hogy a Berlini Fal örök mementójaként, Michael Cramer európai képviselő kezdeményezésére alakították ki a 160 km hosszúságú "Berlini Fal (kerékpár-)útvonalat" (Berlin Wall Trail), majd ennek kiegészítéseképpen a több mint 9000 km-es "Vasfüggöny Útvonalat" (Iron Curtain Trail), mely húsz országon áthaladva, Finnországtól a Fekete-tengerig terjed. Ez utóbbinak a sokatmondó projektjét 2005-ben elsöprő szótöbbséggel szavazta meg az Európai Parlament.
 
Brüsszel, 2011. szeptember 20.

Alább olvashatják Tőkés Lászlónak a fótókiállítás megnyitóján elhangzó beszédét.

 
M Ú L T I D É Z É S
a Berlini Fal felépítésének 50. évfordulóján
 
            1989-ben, a kelet-közép-európai forradalmi változások forró nyarán Romániában, az erdélyi Temesváron, a helybéli magyar református egyház támogatásával vívtam szinte reménytelennek tűnő küzdelmemet az utolsó sztálinista diktatúra, a Ceaușescu-rezsim ellen. A Berlini falhoz hasonlítható országhatárok által elválasztott magyarországi barátaim meghívtak a sopronpusztai Pán-európai piknikre, melyet Habsburg Otto páneurópai elnök, valamint Pozsgai Imre akkori államminiszter fővédnökségével tartottak a szögesdrótkerítéssel lezárt magyar-osztrák határ mentén. Természetesen, gondolnom sem lehetett arra, hogy részt vegyek a rendezvényen. Írásbeli üzenetemet viszont sikerült kicsempészni és felolvasni a határnyitás alkalmával, a szabadságért síkra szálló magyarok és kelet-németek ezrei közösségében.
            Anélkül, hogy konkrét formában, előzetesen gondolhattam vagy sejthettem volna: a bennünket egymástól elválasztó falak ledöntésére buzdító üzenetem ott, az osztrák-magyar határon váratlan módon valósággá vált. Majd néhány hétre rá a határzár áttörését a Berlini fal ledöntése követte. Az események láncreakciószerűen követték egymást, míg végül 1989 Szabadító Karácsonyán a Ceaușescu-diktatúra is összeomlott – és a Berlini Fal túlsó oldalán élő szolganépek elindulhattak Európa egységesülésének útján.
            Most, húsz esztendővel a Szovjetunió bukása után, Isten iránti hálaadással és – a bennünket sújtó válságok ellenére – a közös és jobb jövőnkbe vetett reménységgel köszöntöm önöket, és mondok köszönetet ezért a sokatmondó kiállításért.
 
Brüsszel, 2011. szeptember 20.
 
                                                                                  Tőkés László
                                                                       az Európai Parlament alelnöke
 
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010