2019. március 5. kedd
Send this article Print this article

Gazdakonferenciát szervezett az Érmelléki Gazdák Egyesülete Szentjobbon

Jelképes helyszínen, a magyar történelem egyik fontos településén, a Bihar megyei Szentjobbon tartotta meg az Érmelléki Gazdák Egyesülete éves, immár hatodik gazdakonferenciáját március 3-án.



A rendezvényen megjelent több mint 150 regisztrált vendéget házigazdai minőségében a település független polgármestere, Molnár József köszöntötte, aki örömét fejezte ki, hogy ilyen szép számú érdeklődő gazda részvétele mellett zajló programnak adhattak helyet.
A konferencia szervezői részéről Csomortányi István, az egyesület ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, hogy az esemény iránti érdeklődés az elmúlt években akkorára nőtt, hogy ezúttal az általános témájú előadásokat követően már két szekcióra bontva kellett azt megszervezni, külön a szántóföldi művelés iránt érdeklődőknek és külön a szőlő- és gyümölcstermesztő gazdák számára meghívott előadókkal. Kiemelte, hogy az egyesület és a magyar agrárminisztérium sok éves együttműködése nyomán jelenleg hat falugazdász segíti a bihari gazdák munkáját.
 A részvevőket díszvendégként Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntötte. Beszédében elmondta, egyre több erő hat abba az irányba, hogy fiataljaink ne itthon keressenek megélhetést, egyrészt a jól ismert hazai viszonyok miatt, másrészt az egyre inkább szervezetten működő nyugati munkaerő-elszívásnak betudhatóan.  E folyamatok megállítása közös feladat, éppen ezért előremutató az érmellékiek gazdaszervezetének munkája, ugyanakkor köszönet jár Magyarország kormányának azokért a programokért, amelyek az utóbbi időszakban a gazdák támogatására elindulhattak. Az Érmellék jobb sorsra érdemes településeinek újbóli felvirágoztatásának ügye szoros összefüggésben áll a gazdák, a családi gazdaságok helyzetével és lehetőségeivel – mondotta a püspök.
 Skapinyecz Péter igazgató a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. tevékenységéről számolt be. Elmondta, hogy több átalakítást követően a folyamatosan bővülő hálózatnak Erdélyben már hét irodája működik, bár az Érmellék vonatkozásában konkrét programról ez idő szerint beszélni még nem lehet, azonban amint lesznek ilyenek, a részvételhez szükséges információk mindenki számára elérhetővé válnak.
A Nemzeti Agrágazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei szervezetének képviseletében Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, a kamara megyei elnöke szólalt fel, őt a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat nagyváradi irodavezetője, Sárközi Zoltán követte. Ciprian Novac a román Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) képviseletében a gazdák számára kiemelkedő fontosságú területalapú és jószág után járó mezőgazdasági támogatásokat ismertette a 2019-es évre vonatkozóan. Őt követte Kun Attila, aki a mezőgazdasági pályázati lehetőségeket ismertette, különös tekintettel a családi gazdaságok lehetőségeire.
A szünetet követően Kujáni László, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara alelnöke, és felesége, az év agrárembere címet 2014-ben elnyerő Kujáni Lászlóné Cser Olga gyakorló gazdaként a búza, kukorica, napraforgó tápanyag-utánpótlása és növényvédelme témakörében tartottak előadást.
Ezen előadásokkal párhuzamosan a szentjobbi községházán Gonda István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának oktatója A gyümölcstermesztés művelési rendszerei és perspektívái címmel többek között a metszés témakörét érintve tartott fontos előadást az érdeklődő gazdák számára, majd pedig Apáti Ferenc kertészmérnök osztotta meg szerteágazó gyakorlati tapasztalatait Az időjárási károk ellenei védekezés lehetőségei a gyümölcstermesztésben címmel. Majoros László borász egy rögtönzött borkóstolóval egybekötött előadást tartott a szőlőművelés témakörében, A Tokaj-hegyaljai szőlőművelés és borászat tapasztalatai, tavaszi munkálatok a szőlőültetvényekben címmel.
Az agrárminisztérium részéről a falugazdászok munkáját ellenőrző Szépe Ferenc is részt vett a szakmai rendezvényen. A szervezésből kivette részét a Szilágysági Gazdák Egyesülete, valamint a Hegyközi Gazdák Egyesülete is, a szilágyságiakat egy húszfős delegáció képviselte a konferencián. 

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010