2011. november 16. szerda
Send this article Print this article

Kiterjesztették az Európai Örökség Cím hatályát

A mai végszavazással véget ért az a több évre terjedő törvényhozási folyamat, amely a 2006-ban, kormányközi kezdeményezésből létrehozott Európai Örökség Cím hatályát az Európai Unió valamennyi – mind a 27 – országára kiterjeszti.

A visegrádi vár


   Az Európai Parlament tegnapi, késő esti plenáris ülésén került sor az Európai Örökségre vonatkozó Ajánlás vitájára. A dokumentum jelentéstevője Chrysoula Paliadeli görögországi szocialista képviselőnő volt.
   Az Európai Örökség általános célkitűzései közé tartozik, hogy az európai polgári öntudatot erősítse a közös történelmi és kulturális örökség felmutatása által, ennek révén is hozzájárulva a kultúrák közötti párbeszéd, valamint a kulturális turizmus fellendítéséhez.
   A magyar EU- Elnökség szívügyének tekintette az Európai Örökség programjának sikerre vitelét. Mandátumának ideje alatt született meg a politikai megegyezés az európai intézmények között, melynek nyomán az EP Kulturális és Oktatási Bizottsága (CULT) a Parlament elé terjesztette elfogadás végett a törvényt.
   Mindezidáig 18 ország – köztük Románia és Magyarország – vett részt a programban, és területükről 64 helyszín – köztük a visegrádi királyi palota és a bukaresti Román Atheneum – nyerte el az Európai Örökség Címet.
   Ezután valamennyi más tagállam pályázhat a címre. A helyszínek kiválasztása kétévenként történik, egy alkalommal országonként két-két javaslat tehető. Legközelebb 2013-ban ítélik oda az európai örökség minősítést. A kiválasztás során előnyt élveznek az olyan helyszínek, amelyek az Európai Unió történetében, illetve annak létrejöttében fontos szerepet játszottak. 
   Az Örökség-program vitájában Tőkés László erdélyi képviselő azt hangsúlyozta, hogy a Cím odaítélése, illetve közös örökségünk számbavétele és felmutatása által minden tagország és nemzet – ezenképpen egész Európa gazdagodik. Különösképpen fontosnak ítélte, hogy a kulturális sokszínűség európai politikájának eme újabb eszköze nagy mértékben elősegíti az Unió keleti részén található, eleve hátrányos megítélésben részesülő tagországok és nemzetek európai felzárkózásának a folyamatát. (Tőkés László hozzászólását mellékeljük).
   Felszólalásában Elena Băsescu képviselőnő rámutatott arra, hogy Románia kezdettől fogva a kezdeményező országok közé tartozott, míg Bagó Zoltán néppárti képviselő a magyar EU-Elnökség érdemeit méltatta a törvénykezdeményezés elfogadtatásában.
   A vita összegzése rendjén Andronella Vassiliou kulturális biztos a program eredményes életbeléptetését szorgalmazta, és az ügy hosszú távú sikerét „jósolta”.
Paliadeli képviselőasszony annak a reményének adott hangot, hogy az értékek jelenkori válsága közepette a kulturális értékrend helyreállítása az Európa általános válságából való kiút megtalálásához is hozzá fog járulni.
   Külön is említésre méltó, hogy az elfogadott jogszabály lehetővé teszi majd olyan hazai, illetve erdélyi helyszínek Európai Örökség Címre való előterjesztését, mint amilyen a temesvári református templom és a Mária-tér, melyek a romániai rendszerváltozás révén megnyitották az utat Románia európai integrációja előtt. Ennek sikere esetén az Európa Kulturális Fővárosa címre is nagyobb eséllyel pályázhat Temesvár.
Strasbourg, 2011. november 16 
H O Z Z Á S Z Ó LÁ S
az Európai Örökség Cím vitájához
 
   Az Európai Parlament, a Bizottság és a Tanács, valamint az egymást követő spanyol, belga és magyar elnökségek munkája és együttműködése iránti elismeréssel köszöntöm az Európai Örökség Cím uniós érvényű létrehozását.
   Az új cím nem ismétli meg, hanem szerencsés módon kiegészíti a már létező, olyan nemzetközi programokat, mint amilyenek az UNESCO-Világörökség vagy az Európa Tanács "európai kulturális útvonalak" elnevezésű programja, és emezekkel együtt összefoglalni és integrálni hivatott az Unió tagországainak nemzeti kulturális örökségeit.
   Az Európai Örökség általános kiterjesztése kiváltképpen fontos és kedvező az Európai Unióhoz utóbb csatlakozott, kevésbé ismert, illetve a korábban a Vasfüggöny által elzárt, kelet- és közép-európai országok és nemzetek számára, melyek egyetemes értékeinek a közös kulturális örökségbe való beillesztése hathatósan elősegíti ezek tényleges integrációját és Unióhoz való felzárkózását.
   Az Európai Örökség Cím általános bevezetése révén minden, az Uniót alkotó nemzet egymás által gazdagodik, és az egész Európa gazdagabbá válik.
Strasbourg, 2011. november 15.
                                                                                              Tőkés László
                                                                                              EP-alelnök


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010