2009. október 30. péntek
Send this article Print this article

„Küzdelem és építés”

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetősége sajtótájékoztatót tartott 2009. október 30 a nagyváradi Központi EP-Irodában.

Felvezetőként Tőkés László elnök a sajtó képviselői számára bemutatta a nemrég megjelent Pünkösdváró Európa című kiadványt, amely az azonos címmel 2009. augusztus 30-án, a Szegedi Dómban a magyar nyelv védelmében megszervezett Kárpát-Medencei Ökumenikus Nagytalálkozó emlékalbuma. (Emlékeztetőként: 2009. augusztus 30-án többezres hívői közösség előtt „Hitében és nyelvében él a nemzet” mottó jegyében a Kárpát-medencei magyar egyházak vezetői, EP-képviselők, politikusok álltak a felvidéki és a kárpátaljai magyarok, illetve a moldvai csángók mellé, valamint kiemelt ügyként tiltakoztak a szlovák államnyelvtörvény ellen. Ezt szeptember 1-én Dunaszerdahelyen, valamint Budapesten és Brüsszelben további tiltakozó gyűlések követték.)





Ehhez kapcsolódva európai képviselőnk egy tiltakozó nyilatkozatot is közzétett, mert a román hatóságok nemrégiben megakadályozták, hogy az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) Bihar megyei szervezetének tagjai Nagyszalontán tüntessenek Ivan Gašparovič szlovák államelnök látogatásakor. A fiatalok akkor szerettek volna transzparenseikkel megjelenni, amikor az államfő a hajdúváros tiszteletbeli szlovák konzulátusán tette tiszteletét. Az EMI-sek spontán akciójukkal a szlovák államnyelvtörvény ellen akartak tiltakozni. (A Nyilatkozatot mellékeljük.)

Toró T. Tibor alelnök az EMNT átalakulásáról beszélt. Mint elmondta, az EMNT széles merítésű, civil-politikai mozgalomként definiálja újra önmagát, vagyis az autonómiáért mint politikai célért civil eszközökkel küzd a továbbiakban. Jelen pillanatban is folyik a területi szervezetek újjáalakulása. Az EMNT-t két elv szerint szervezik, mutatott rá a politikus: egyrészt megmarad a területi elv, tehát minden régióban megalakítják az EMNT-szervezeteket. Ugyanakkor érvényesíteni szeretnék a szakmai-ágazati elvet is: szakbizottságokat hoznak létre, amelyek keretet biztosítanak azon erdélyi értelmiségiek, véleményformálók számára, akik elkötelezettek az erdélyi magyar nemzetrész háromszintű autonómiájának ügyében.

Toró  hangsúlyozta: az EMNT nem egy újabb párt – nem hierarchikus módon ugyan, de valamilyen módon a pártpolitika fölé helyezkedik. Arra törekednek, hogy a témaválasztás, a szervezet tekintélye, illetve az, hogy hiteles emberek legitim kérdéseket képviselnek, oda vezessen, hogy a politikusok ne tudják zárójelbe tenni, megkerülni az EMNT által felvetett problémákat. Tőkés László kiemelte: az EMNT nem a pártokkal szemben szerveződik, hiszen mindkét magyar pártból vannak tagjai – szimbolikusnak tekinthető például a kolozsvári alakuló ülés, ahol mind az RMDSZ, mind az MPP prominensei részt vettek az alakuló ülésen. Toró bejelentette: 2009. november 7-én Kolozsváron szervezik az EMNT plenárisát, ezen a delegátusok döntenek az EMNT jogi személyiségéről, az új struktúráról, főbb programokról, valamint egy évre új elnökséget választanak.

A sajtótájékoztató következő napirendi pontjaként Szilágyi Zsolt alelnök, Tőkés László jelenlegi kabinetfőnöke ismertette a húszéves évfordulóra tervezett eseménysorozatot. Időben legközelebb a holnapi, 2009. október 31-i Dsida-estre hívta fel a figyelmet. 1988. október 25-én temesvári egyetemi hallgatók egy csoportja a reformáció ünnepe alkalmából Dsida Jenő szavalóesttel állt a templomi közönség elé. Az előadást követően a diákokat, illetve az est kezdeményezőjét és házigazda lelkipásztorát, Tőkés Lászlót retorziók érték. Az előadást egy második színpadra lépés követte, amit követően Mátray László közölte: a hatóságok betiltották a Thália színjátszó-kört, amely a temesvári magyar diákság egyik utolsó kulturális intézménye volt. A harmadik Dsida-estet 11 évvel később, az 1999-es reformáció ünnepére szervezték meg. Most, húsz évvel az 1989-es rendszerváltozás után ismét összegyűlnek az egykori Tháliások, hogy a Dsida-est felelevenítésével emlékezzenek az akkori eseményekre. A rendezvény színhelyeként az eredeti, temesvár-belvárosi református templom szolgál, időpontja: 2009. október 31., 17 óra.

Szilágyi Zsolt a rendszerváltozás tízéves évfordulójának címét is idézte: „Hit és hűség”. Az idei, húszéves rendezvénysorozatot a „Küzdelem és építés” átfogó cím alatt szervezik meg, jelezte az egykori temesvári diák, mintegy összegezve az elmúlt két évtized lényegét. Szemelgetve a bőséges programkínálatból a politikus a brüsszeli/strasbourgi megemlékezéseket említette, amelyeket Tőkés László kezdeményezett az Európai Néppártban. A Berlini Fal leomlása meghatározó mozzanat volt a romániai 1989-es események alakulásában is, ezért az idei kettős évforduló egymásra mutat – foglalta össze az európai vonatkozásokat is Szilágyi.

Nagyvárad, 2009. október 30.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010