2020. szeptember 14. hétfő
Send this article Print this article

NYILATKOZAT a 2020. szeptemberi önkormányzati választások tárgyában

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke az alábbi nyilatkozatot adta ki Nagyváradon, 2020. szeptember 14-én.



Nem sok idővel ezelőtt, az Európai Parlament képviselőjeként mindhiába hívtam fel az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakciójának a figyelmét arra, hogy a néppárti politikai családba tartozó RMDSZ elvtelen módon az akkor kormányon lévő román Szociáldemokrata Párt (PSD) süllyedő hajójára kényszerítette az erdélyi magyar közösséget. Hosszú időnek kellett eltelnie, míg a múlt héten, az Európai Néppárt vezetőségének online ülését követően Kelemen Hunor pártelnök, íme, kiadta az új direktívát, mely szerint a helyhatósági választások nyomán a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) kell szövetségre lépni, ahol lehetséges. Túl kell lépni „a múlt problémáin”, és a jövőre kell koncentrálni – jelentette ki a kétkulacsosságáról és köpönyegforgatásáról közismert RMDSZ vezetője, aki röviddel előbb már azzal is előre jelezte a várható politikai irányváltozást, hogy pártja parlamenti távolmaradásával aktívan részt vett a Ludovic Orban-féle PNL-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány meghiúsításában.
Ezenközben azonban a nagyváradi, illetve bihari helyhatósági választási kampány keretében tovább tart a PNL elleni RMDSZ-es pártpropaganda. Úgy látszik, Cseke Attila polgármesterjelölt egy brosúrával le van maradva, amikor is – országos elnökével ellentétben – a győzelemre álló bihari, illetve nagyváradi PNL, nevezetesen Ilie Bolojan magyar szövetségese, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ellen uszít, azt hazudva, hogy „teljesen befeküdtek az államhatalomnak…, sőt szinte az agyrém határáig jutottak el a polgármester védelmében” – ami egyszerűen nem igaz. Az RMDSZ váradi polgármesterjelöltje – aki amúgy pártja szenátusi frakcióvezetője – még azzal sem átallja a Néppártot hírbe hozni, hogy „a Rareș Bogdan-féle magyargyűlölőknek gyűjt szavazatokat”, miközben Kelemen Hunor és elvtársai már Klaus Iohannis és Ludovic Orban szövetségeseiként sütögetik politikai pecsenyéjüket. A hazug siker- és egységpropaganda terén hű tanítványként szekundál megyei főnökének Szabó József, az RMDSZ megyeitanácselnök-jelöltje, egyként azzal hitegetve Nagyvárad és Bihar megye magyarságát, hogy rajtuk kívül nincs senki és semmi, nincs „üdvösség”.
A kudarcos bihari és nagyváradi RMDSZ-politika nevezett képviselői, illetve jelöltjei arra hegyezik ki kampányüzenetüket, hogy: „egyensúlyba kell hozni a magyar képviseleti erőt a magyar társadalmi jelenléttel”. Ez Nagyváradon olyanképpen volna megvalósítható, hogyha a 24 százaléknyi magyarnak a jelenlegi 14 százalék helyett az előbbi számaránynak megfelelő számú RMDSZ-es képviselője kerülne be a városi önkormányzati testületbe, vagyis a mostani négy (4) helyett legalább hat (6). A pártos kizárólagosság ellenséges indulatának hevében az RMDSZ hallani sem akar az EMNP-vel való helyosztozkodásról és együttműködésről, a nemzeti érdeknél előbbre tartva a pártérdeket, és mérhetetlen demagógiával tagadva el azt, hogy jelenlegi szánalmas helyzetét éppenséggel ő maga idézte elő, amikor is méltatlanná tette magát a váradi, illetve bihari magyar választópolgárok bizalmára.
Zatykó Gyula néppárti polgármesterjelölt, valamint Szilágyi Zsolt néppárti megyeitanácselnök-jelölt nemzeti érdek vezérelte, értékelvű kampányuk során világossá tették, hogy a kialakult politikai helyzetben a szeptember 27-i helyhatósági választások legfőbb tétje nem más, mint az RMDSZ által eljátszott nagyváradi alpolgármesteri tisztség visszaszerzése, valamint (Pásztor Sándor dicstelen elnöksége nyomán) a bihari magyar közösség méltó képviseleti jelenlétének megmentése a megyei tanácsban.
Azzal a felhívással fordulok a Bihar megyei és a nagyváradi magyar választópolgárokhoz, hogy ne engedjenek a félrevezető RMDSZ-es párt- és kampánypropagandának, hanem szavazzanak a változások mellett, és juttassák be a városi és megyei önkormányzati képviselőt-testületbe az EMNP jelöltjeit. Aki jót és jövőt akar nagy múltú megyénk és városunk számára, az végre felismeri, hogy az RMDSZ sokszorosan leszerepelt klikkuralmának fenntartásával csak veszíteni lehet.
A levitézlett Kiss Sándor és Pásztor Sándor volt megyefőnökökhöz hasonlóan a nyomukba lépő elvtársaiknak is útilaput kellene kötni a talpukra.
 
     


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010