2008. december 10. szerda
Send this article Print this article

Sólyom László köztársasági elnök üzenete

Sólyom László köztársasági elnök üzenete
az Európai Parlamentben megrendezésre kerülő
Európai Biblia Kiállítás ünnepélyes megnyitója alkalmából

A magyar nyelvterületeken 2008 a Biblia esztendeje. Szerte a Kárpát-medencében − a keresztény felekezetek közös felhívása nyomán − kiállításokon, képzőművészeti tárlatokon, koncerteken és tudományos konferenciákon, kis közösségekben és nagyszabású rendezvényeken emlékeznek meg a legismertebb könyvről. Történetéről, sorsáról, hatásáról. Kórusművek csendültek a Művészetek Palotájában, gyerekek rajzoltak a könyvtárakban, tudósok cseréltek eszmét.




A Biblia hívő ember számára Isten szava. Mindaz, amit jelent, amit képvisel, de még az is, ahogyan megszólít: évszázadok alatt az európai kultúra szövetébe fonódott. A Biblia ezernyi módon van jelen még a nem hívő emberek tudatában is. A tízparancsolati „ne ölj”, a „ne lopj”, a „ne hazudj” az élhető világ elemi építőkövei. Károli Gáspár, az első teljes magyar nyelvű biblia-fordítás készítője egy írásában kenyérnek, vagyis tápláléknak, az élet elemi szükségletének nevezte a könyvek könyvét. A Biblia olyat tud mondani, amire mindenkinek szüksége lehet.

Az Ó- és Újszövetség nem kizárólag vallási dokumentum, hanem nyelvi, filozófiai, művészeti forrás, amelyből gazdagon merítettek Európa népei. A magyar nyelv különösen sokat kapott a Bibliától: magyarul a kételkedés egyik szinonimája Tamás apostol történetéből ered („tamáskodik”), és a „júdáspénz” jelentését sem kell senkinek elmagyarázni.

Ez a kiállítás példázza, hogy a magyar kultúra az első nemzeti fordítások óta eleven szellemi-lelki párbeszédben él a Bibliával. A történelmi szövegek mellett most Gy. Szabó Béla erdélyi fametsző grafikái kaptak helyet, és zene segíti az elmélyülést. Általuk az Interkulturális Dialógus Évében bárki meggyőződhet a közös európai örökség összekötő erejéről.

Sólyom László
A Magyar Köztársaság elnöke

 



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010