2018. december 21. péntek
Send this article Print this article

Angyaljárás Érmihályfalván

A karácsonyi ünnepek előtt Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke évek óta felkeres egy-egy olyan közösséget, amely vagy hátrányos, vagy sajátos helyzetben éli mindennapjait.



Ebben az esztendőben az érmihályfalvi (Bihar m.) református egyházközség által alapított, fenntartott és működtetett Aranykapu kisdedóvót látogatta meg, december 20-án, ünnepi üzenettel és ajándékokkal érkezve.
A püspököt a parókián a Balázsné Kiss Csilla és Balázs Dénes lelkészházaspár, valamint Kovács Zoltán főgondnok és néhány presbiter fogadta, akik röviden vázolták a 2006-ban alapított óvoda történetét és helyzetét, nem rejtve véka alá a már leküzdött és még fennálló nehézségeket sem. Ezek jórészt abból adódtak és adódnak, hogy az RMDSZ-vezetésű önkormányzat nem támogatta, sőt olykor akadályozta az egyházi hátterű intézményépítést és oktatást, de az Érmihályfalvi Református Egyházközségnek a tanügyi kormányzat bürokráciájával és a vonatkozó törvények buktatóival is meg kellett küzdenie. Az eszmecsere során mind Tőkés László, mind a helybéliek kifejezték abbéli reményüket, hogy a romániai magyar anyanyelvű oktatás fölött folyamatosan tornyosuló felhők egyszer csak eloszlanak, hogy az állami és a magánoktatás – lett légyen egyházi vagy más hátterű – nem egyik a másik rovására, hanem egymást kiegészítve, minőségre törekvő nemes versengésben fog működni, továbbá hogy a demográfiai mutatók a jelenlegieknél jobban alakulnak. Mert hiába építjük ténylegesen és képletesen „a templomot s az iskolát”, ha nem lesz kinek.
 

 
A szomszédos gyülekezeti házban működő óvodában a szolgálatos pedagógusok fogadták Tőkés Lászlót és munkatársait. A zsibongó kisdedeket a felnőttek előbb együtténeklésre biztatták, majd versmondásra és olyan részletek előadására, amelyeket a Jézus-váró templomi ünnepélyre tanultak be. A közösen elénekelt karácsonyi dalok után a püspök adta át ünnepi köszöntését az óvoda egész kollektívájának, egy betlehemes dalt is elénekelve. A Miatyánk közös elmondása után következett az ajándékosztás, ez évben is Tőkés László és Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület vezetője osztották ki a csomagokat a különféle kérdésekre ügyesen válaszolgató gyermekeknek. Búcsúzóban a házigazdák méltatták az érmihályfalvi szülői közösség és az egyház híveinek kitartását, segítőkészségét.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010