2009. január 31. szombat
Send this article Print this article

Párbeszédsorozat a magyar összefogásról

Tőkés László püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke újévi sajtótájékoztatóján, 2009. január 9-én egy „új kezdet” jegyében amellett érvelt, hogy az erdélyi magyar közélet megannyi alakítója között összefogásra van szükség. Ennek érdekében levélben fordult az RMDSZ elnökéhez, valamint a polgári-nemzeti oldalt képviselő szervezetek vezetőihez.




Markó Béla szövetségi elnökhöz címzett levelében, január 11-én felhívta a figyelmet arra, hogy „a hetven százalékos román kormánypárti nagykoalíció színrelépésével az erdélyi magyarság belpolitikai mozgástere jelentősen szűkült”, hiszen az RMDSZ nincs kormányon, ellenzékben viszont gyakorlatilag tehetetlen, mert a kormánypárti többség még a kétharmados törvények parlamenti elfogadtatásához is elégséges – épp ezért nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a hiteles erdélyi magyar külpolitikára. Dacára annak, hogy Markó Béla ezidőben „nem tekintette prioritásnak” a Tőkés László vezette nemzeti oldallal való párbeszédet, Tőkés László továbbra is a párbeszédet szorgalmazta.

Az EMNT vezetősége megelégedéssel nyugtázta, hogy Markó Béla elnök és az RMDSZ vezetősége rövid egyeztetés után 2009. január 30-án tárgyalóasztalhoz ült Marosvásárhelyen a Bernády Házban. Ezt megelőzően az EMNT küldöttsége – Tőkés László elnök, Szilágyi Zsolt és Toró T. Tibor alelnökök – aznap délelőtt 10 órától Kolozsváron, Tőkés László kolozsvári EP-irodájában találkozott Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), valamint a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének (MCSZESZ) képviselőivel. A találkozó kiemelt témájaként az EP-választásokra felállítandó a magyar összefogás listájának kérdését, illetve a Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum létrehozását emelte ki az ifjúsági szervezetek közös közleménye. Az oldott hangulatú megbeszélésen Tőkés László EP-képviselő röviden indokolta a Magyar Összefogás Listájának elnevezett nemzeti lista szükségességét, vázolta az aktuális bel- és külpolitikai helyzetet. Szilágyi Zsolt, Tőkés László kabinetfőnöke pedig rövid összefoglalót tartott az erdélyi magyarok európai képviselőjének bő egyéves munkájáról.

Az ifjúsági szervezetek vezetői leszögezték: továbbra is fontosnak és szükségesnek tartják a hiteles erdélyi magyar külképviseletet, amelyet meggyőződésük szerint Tőkés László a szűkre szabott időkeret alatt, illetve lehetőségei függvényében kiválóan ellátott. Ezért felkérték Tőkés Lászlót, az EMNT elnökét, vállaljon újabb mandátumot az Európai Parlamentben. Támogatóan vélekedtek a Magyar Összefogás Listájáról, illetve szükségesnek tartják az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) létrehozását.

Délután 3 órakor az EMNT vezetőit a Bernády Házban a Markó Béla vezette RMDSZ-küldöttség – Kelemen Hunor ügyvezető elnök, Borbély László ügyvezető alelnök, valamint Szepessy László, a Szövetségi Elnöki Hivatal igazgatója – fogadta.

A megbeszélésen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetői az EMEF mielőbbi létrehozását, illetve egy pártpolitikák fölött álló, hiteles jelölteket magába foglaló és a lehető legszélesebb körű társadalmi legitimációval rendelkező nemzeti lista, a Magyar Összefogás Listájának felállítását szorgalmazták a júniusban sorra kerülő európai parlamenti választásokon.

A találkozó után Markó Béla szövetségi elnök a sajtó képviselőinek kifejtette: a Tőkés által kezdeményezett megbeszélés folytatása annak a párbeszédnek, amelyet még a novemberi parlamenti választások előtt kezdtek meg, de aztán a párbeszéd abbamaradt. Javaslatuk lényege a szövetségi elnök megfogalmazása szerint az, hogy a júniusban esedékes európai parlamenti választásokra az RMDSZ a saját égisze alatt összeállítandó választási lista első helyét ajánlja fel Tőkés Lászlónak. Markó szerint ez a magyar összefogást tükrözné, noha formailag és jogilag is az RMDSZ listájáról lenne szó. Az RMDSZ amellett van, hogy alakítsák ki az RMDSZ és az EMNT együttműködésének szervezeti kereteit, bevonva más szervezeteket is, és hozzák létre azt az erdélyi magyar politikai egyeztető fórumot, amelynek alapelveit már kidolgozták. Markó további konzultációkat szorgalmazott. Tőkés László leszögezte, hogy az általa előterjesztett javaslat szerint a „nemzeti összefogás” listáját kellene létrehozni, amely pártok feletti státust élvezne. A lista legfeljebb jogi értelemben kötődne az RMDSZ-hez, de megnevezésében tartalmaznia kellene a „nemzeti” vagy a „magyar összefogás” meghatározást – mondta Tőkés László, aki szerint tárgyalópartnerei ettől elzárkóztak, kizárólag a nevében is az RMDSZ-t megjelenítő listában gondolkodnak.

„Megtisztelő számomra az RMDSZ javaslata, de nem akarom egy európai parlamenti helyért feladni elveimet” – fogalmazott a püspök. „Márpedig Brüsszelből nézve nincs esélyünk hatékonyan képviselni az autonómiát, ha nem fogunk össze” - fűzte hozzá. Szerinte a pártlistáról, illetve a nemzeti összefogás listájáról szóló elképzelés ütközik, még ha nem is áll szöges ellentétben egymással. A felek megegyeztek abban, február 12-én ismét közös asztalhoz ülnek, hogy tisztázzák, sikerül-e nyélbe ütni az egyezséget.

AZ EMNT vezetősége ezután a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) küldöttségével találkozott Marosvásárhelyen. Izsák Balázs, az SZNT elnöke röviden ismertette a székelyföldi önkormányzatok által felvállalt népszavazási kezdeményezések jelen helyzetét, kiemelve, hogy valamennyi önkormányzat vonatkozó határozatát bíróságon támadták meg a székely megyék prefektusai. Felhívta a figyelmet a regionális, hangsúlyosabban a székelyföldi összefogás pártpolitikákon felülemelkedő szükségességességére. Az SZNT fontosnak és elengedhetetlennek tartja a székelyföldi autonómia képviseletét – ebben a nemzetstratégiai fontosságú tárgykörben Tőkés László hiteles és érdemi munkát végzett eleddig az Európai Parlamentben, ezért továbbra is támogatják munkája továbbvitelében. A magyar összefogás kialakítása érdekében az EMNT az elkövetkező napokban folytatja a konzultációt az erdélyi magyar közélet fontosabb szereplőivel, így a Magyar Polgári Párt vezetőivel is.

Nagyvárad, 2009. január 31.

 



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010