2011. április 15. péntek
Send this article Print this article

Tőkés László laudációja Tytti Isohookana-Asunmaa kitüntetése alkalmából

Tytti Isohookana-Asunmaa a finnországi Oulu Egyetem docense,a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztének kitüntetettje



 
Laudáció

   2011. március 15-én, nemzeti ünnepünk alkalmából, a külügyminiszter javaslatára, Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke, a csángók érdekében kifejtett tevékenységéért, a nemzeti kisebbségek kollektív jogainak nemzetközi szintű elismertetéséért és érvényesítéséért, valamint a kisebbségi autonómia koncepció megvalósításáért végzett több évtizedes kiemelkedő munkássága elismeréseképpen, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta Tytti Isohookana-Asunmaa asszonynak, a Finn Köztársaság korábbi kulturális miniszterének, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése volt tagjának, az Oulu-i Egyetem docensének.
 
*          *          *

   Tytti Isohookana-Asunmaa docens asszony már hazája kulturális minisztereként is kiemelt figyelmet szentelt a különböző kisebbségek, a kis népek és népcsoportok kultúrája megőrzésének és fejlesztésének. Egyetemi oktatói minőségében számos publikációt jelentetett meg ebben a témakörben.
   1995-ben az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése finn küldöttségének tagja lett, ezt követően pedig szélesebb összefüggésben kezdett foglalkozni az európai nemzeti kisebbségek helyzetével. Előterjesztése nyomán, 1998-ban a Közgyűlés elfogadta Az Ural-menti veszélyeztetett kisebbségi kultúrákról szóló Határozatot.
   Európa-tanácsi munkája során került kapcsolatba a csángókkal is. Részletesen megismerkedett a csángók történelmével, kulturális értékeivel. 1999 júliusában felkereste a jelentősebb moldvai csángó településeket. Helyszíni tapasztalatait és következtetéseit egy nyolc pontból álló jelentésben fogalmazta meg. Fontosnak ítélte a csángók korrekt tájékoztatását arról, hogy milyen alapvető emberi jogok illetik meg őket. Szorgalmazta az anyanyelv bevezetését az iskolákban és a templomi liturgiában.
   Az Európa Tanács Kulturális, Oktatási és Tudományos Bizottsága 2001 áprilisában elfogadta a Tytti Isohookana-Asunmaa asszony által elkészített jelentéstervezetet. Ennek alapján a Strasbourgban ülésező Parlamenti Közgyűlés 2001 májusában elfogadta az 1521/2001-es Ajánlást, amely konkrét javaslatokat tartalmaz a csángó kultúra védelmében. Ez a dokumentum a maga nemében az első volt, amely egy európai fórumon ilyen kendőzetlenül és részletességgel mutatta be a csángó közösség valós helyzetét. Európa csakis akkor lehet sikeres, ha meg tudja becsülni gyökereit, hagyományait, kulturális örökségét. Az ennek a gondolatnak a jegyében íródott Ajánlás híven tanúsítja, hogy a csángó-magyarok ügye európai ügyként kezelendő.
   Visszavonulva az aktív politikusi tevékenységtől, az Oulu-i egyetem tanáraként Tytti Isohookana-Asunmaa változatlanul megőrizte kapcsolatát a csángókkal. Rendszeresen felkeresi Csángóföldet, gyakori vendég a kisebbségek helyzetével foglalkozó szakmai rendezvényeken. 2003-ban a Csángó Kultúráért Díjjal tüntették ki.
   A mai kitüntetés is bizonyítja, hogy a magyarok – beleértve a csángókat is –"befogadták" Tytti Isohookana-Asunmaa asszonyt. Az állami kitüntetés által nyújtott elismerés mellett létezik a megbecsülésnek egy másik formája is, ez pedig az a lelki közösség, amely az évek során a védtelen csángók és az ő finnországi, európai védelmezőjük, gondviselőjük között kialakult.
   Munkája, európai elkötelezettsége, az általa vallott értékek elismerése alapján joggal tisztelhetünk benne egy igazi európait, mert a veszélyeztetett közösségeket és kultúrákat nem elég csupán nagy szavakban éltetni – amint Európában is sokan megelégszenek ennyivel –, hanem tenni, cselekedni is kell megmaradásunkért. Tytti asszonnyal együtt mi is csak ekképpen válhatunk igazán európaiakká.

2011. április 15. 
 
Tőkés László
az Európa Parlament
alelnöke


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010