2019. április 20. szombat

A köröstárkányi és kisnyégerfalvi magyarirtás centenáriumán

2019. április 19-én volt száz éve annak, hogy a Fekete-Körös völgyi Köröstárkányban és Kisnyégerfalván a román katonai és félkatonai alakulatok, valamint a hozzájuk csapódó környékbeli fegyveres románok száznál is több helybéli magyart gyilkoltak meg azok közül, akik a vészjósló előjelek dacára nem rejtőztek el a bevonuló hordák elől.
2019. április 18. csütörtök

Eltemették Kurucz Imrét

Nagy részvét mellett kísérték utolsó földi útjára ma, nagycsütörtökön az 2019. április 14-én, virágvasárnap elhunyt Kurucz Imre szobrászművészt a berettyóújfalui Csendes temetőben.
2019. április 17. szerda

Száz éve történt a köröstárkányi magyarirtás

Nagypénteken lesz száz éve annak, hogy Köröstárkányban a falura rontó román katonai és félkatonai alakulatok, valamint a hozzájuk csapódó környékbeli fegyveres románok kilencvenhárom helybéli magyar polgári lakost mészároltak le.
2019. április 16. kedd

Újabb európai parlamenti vita a romániai jogállamiságról

A romániai jogállamiság már-már feltartóztathatatlan további romlása következtében alig fél év után az Európai Parlament tegnap, április 15-én váratlanul újból napirendjére tűzte a kérdés megvitatását.
2019. április 15. hétfő

Kurucz Imre szobrászművész halálára

A Berettyóújfaluban 1946-ban született kiváló alkotó, akit „Csonka-Bihar első szobrászaként” tartanak nyilván a lokálpatrióták és művészettörténészek, 2019 virágvasárnapján hunyt el a debreceni kórházban.
2019. április 13. szombat

Húsvét havában járunk

A karácsonyi és húsvéti ünnepek előtt Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke rendszeresen felkeres egy-egy olyan kisközösséget, amely vagy hátrányos, vagy sajátos helyzetben éli mindennapjait.
2019. április 8. hétfő

A KMKSZ jubileumi közgyűlésén

Soha nem volt olyan nagy szükség a határozott, megalkuvás nélküli érdekképviseletre, mint a jelenlegi ukrajnai helyzetben – hangsúlyozta Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke 2019. április 6-án Ungváron, a szövetség XXX. közgyűlésén, amelyen a küldöttek a kárpátaljai magyarság jelenlegi helyzetét értékelték és jövőbeni kilátásait vázolták
2019. április 2. kedd

BÚCSÚ SZABÓ JÓZSEF ÓDZSÁTÓL

Szabó József, népszerű nevén Ódzsa, a neves erdélyi színházi rendező, dramaturg, író 2019. február 15-én hunyt el 90 évesen az írországi Sligóban, március 29-én Budapesten, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.
2019. március 28. csütörtök

Az Európai Parlament kisebbségi munkacsoportjának záróüléséről

Az Európai Parlament Hagyományos Kisebbségek, Nemzeti Közösségek és Nyelvek Frakcióközi Munkacsoportja (Intergroup for Traditional Minorities, National Communities and Languages), vagyis az ún. kisebbségi intergroup mai strasbourgi ülésével zárta a 2014–2019-es mandátumbeli munkáját.
2019. március 27. szerda

Jelentés a közel-keleti és észak-afrikai régiónak az „arab tavasz” utáni jövőjéről

Nyolc év telt el azóta, hogy a közel-keleti és észak-afrikai régión (Middle East and North Africa – MENA) végigsöpörtek az „arab tavasz” néven elhíresült tüntetések és tömegmegmozdulások, amelyek az önkényuralmi rendszerek jóhiszeműen elvárt bukása és az arab világ demokratikus átalakulása helyett az addigi válság fokozódását és további súlyos problémákat vontak maguk után.

összesen: 2011 db | 10 db/oldal

első vissza 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 következő utolsó