2009. május 4. hétfő

Lészen autonómia!

Az RMDSZ és az EMNT teljesítette az erdélyi magyar nép parancsát azzal, hogy megteremtette a Magyar Összefogást: ez a közös akarat azonban akkor jelent igazi erőt, ha a magyarság, a székelység valóban összefog – hangsúlyozta Markó Béla szövetségi elnök hétfőn, Sepsiszentgyörgyön, az RMDSZ és az EMNT közös kampányindító rendezvényén, amelyen több ezren vettek részt Székelyföldről, Erdélyből.

Az a tény, hogy ma együtt vagyunk, önmagáért beszél, és számomra azt jelenti, hogy szerencsés csillagzat alatt indul a Magyar Összefogás – indította köszöntőbeszédét Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, a Magyar Összefogás napjának házigazdája.  “Mi itt Háromszéken rég várjuk, hogy véget érjen a testvérviszály, hogy ne kelljen többé önmagunkkal meghasonulva lehetetlen választásokat hoznunk. Éppen ezért felhőtlen ma az örömünk, mert elkerültük a megosztás és a meghasonulás veszélyes csapdáját” – fogalmazott Antal Árpád András.

2009. május 4. hétfő

A református Mikóért tüntettek

Mintegy hétszázan tartották fontosnak — a város és a környék református lelkipásztorai, hívei mellett helyi és megyei önkormányzati vezetők, RMDSZ-es és MPP-s politikusok, az unitárius és evangélikus egyházak képviselői, tanárok és minden felekezetű polgárok — a megjelenést a sepsiszentgyörgyi gróf Mikó Imre szobránál összehívott tiltakozó és megemlékező nagygyűlésen tegnap délben.

Az Erdélyi Református Egyházkerület a napokban 150 éves fennállását ünneplő Református Székely Mikó Kollégium visszaállamosítási szándéka ellen, a történelmi jóvátétel reményében szervezte a megmozdulást, amelyen az egyes beszédek között kisebb-nagyobb, református osztályokban tanuló diákok szavaltak, énekeltek. Az iskolával szemközti járdán felállított kis színpad hátteréül az alapító és névadó gróf Mikó Imre végrendeletének sorai szolgáltak, és szórólapok is tájékoztattak a református oktatás múltjáról, jogi hátteréről.

2009. május 3. vasárnap

Elég!

A Fidesz és a KDNP szombaton délután tartotta európai parlamenti választási kampánynyitó nagygyűlését a Kós Károly sétányon. A rendezvény házigazdája Schmitt Pál volt, akinek beszéde után Tőkés László EP-képviselő, valamint Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke, a Fidesz-KDNP EP-listájának 12. szereplője lépett a színpadra, majd Xavier Bertrand, a francia kormánypárt főtitkára köszöntötte a nagygyűlés résztvevőit. Az esemény főszónoka Orbán Viktor, a Fidesz elnöke volt.

2009. május 2. szombat

Autonómiát Székelyföldnek

Tőkés László püspök, EP-képviselő hétvégi székelyföldi körútjának első állomásaként Gyergyószentmiklóson egy lakossági fórum keretében meghívottjaival – köztük egy baszk és egy flamand politikussal – az autonómiáról, illetve a magyar nemzetpolitika vonatkozó részeiről tartott nyílt vitát. A vendégeket Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben Tőkés László hathatós támogatásával mandátumot nyert polgármester fogadta, aki köszöntő beszédében az európai parlamenti választásokat mérföldkőnek nevezte az erdélyi magyar politika alakulása szempontjából, valamint megjegyezte, hogy az eredményesség érdekében mindannyiunknak kötelessége túllépni saját emberi gyarlóságain. Külön köszönetet mondott Tőkés László püspök megtisztelő jelenlétéért, aki – félretéve a negatív véleményeket – töretlenül nyitott marad a párbeszédre az MPP irányában is.

2009. április 29. szerda

Autonómia-konferencia Csíkszeredában

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Működő Autonómiák Európában – Magyar autonómia-törekvések Erdélyben címmel nemzetközi konferenciát szervez Csíkszeredában, 2009. május 1-jén, 15 órai kezdettel, a Hargita Vendégváró nagytermében. A konferenciát Tőkés László EMNT-elnök, Becsey Zsolt magyarországi EP-képviselő, a Hét Határ Egyesület elnöke és Ráduly Róbert polgármester nyitja meg. Előadást tartanak: Szilágyi Zsolt, az EMNT alelnöke, Iria Bernadette De Epalza EP-kabinetvezető, Günther Dauwen EFA-igazgató, Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottságának elnöke, Bakk Miklós politológus, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. A konferencia hozzászólásokkal zárul. Moderátor: Toró T. Tibor, az EMNT alelnöke.

2009. április 27. hétfő

Magyarországon élő erdélyiek találkozója

Tőkés László püspök, EP-képviselő 2009. év április 26-án az Erdélyi Gyülekezet szervezésében sorra kerülő Magyarországon élő erdélyiek találkozójának a meghívottja volt. Az egész napos rendezvény keretén belül került sor Pécsi L. Dániel jelképtervező művész több évtizedes munkásságát felölelő kiállítás megnyitására, valamint az Erdélyi Gyülekezet címerének a felavatására. Tőkés László beszédében a művész elkötelezett nemzeti dimenzióban való alkotó kedvét és munkálkodását, erős keresztény kötődését, a Református Világtalálkozókon nyújtott arculattervezői munkájának színvonalát méltatta, továbbá kiemelte, hogy a kiállítás anyaga a heraldikai értékein túl „a kárpát-medencei magyarság jelkép-térképét képezi”. A kiállítás megnyitóját több jeles közéleti és kulturális személyiség tisztelte meg: Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottságának elnöke, Dr. Fekete György akadémikus, Kobzos Kiss Tamás énekmondó, Kuncz László operaénekes, Laczó András énekművész, Sztankovits Béla gitárművész, Pethes Csaba színművész, Szabó András előadó művész, valamint az Óbudai Népzenei Iskola tanárai és növendékei.

2009. április 26. vasárnap

Ady és a Páneurópai Piknik

Tőkés László püspök, EP-képviselő ezen a hétvégén két határon túli meghívásnak tett eleget, melyek szorosan kapcsolódnak erdélyi magyarságunkhoz, illetve a határmenti – partiumi – régióhoz.

1. Április 24-én, pénteken a Nyírbogdányi Református Egyházközség szerevezésében került sor jótékonysági bálra a helybéli Kazinczy Ferenc Általános Iskola tornatermében, mely hagyományosan helyt ad a nagyközség hasonló természetű rendezvényeinek. Angyalossy Katalin lelkésznő a Partiumi Művelődési Céh, valamint a Magyar Írószövetség azon kezdeményezéseinek támogatására kezdett gyűjtést, mely Ady Endre halálának idei, 90. évfordulója alkalmából a Költő egész alakos szobrának a felállítását tűzte ki célul szülőfalujában, Érmindszenten.

2009. április 25. szombat

Tőkés László EMNT-elnök levele az RMDSZ Kongresszusához

Az RMDSZ Kongresszusához
Kolozsvár, 2009. április 25.

Markó Béla
az RMDSZ elnöke részére

Tisztelt Elnök Úr!
Tisztelt kongresszusi küldöttek!

Tíz év telt el azóta, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség legmagasabb döntéshozó testülete előtt legutóbb szólhattam, akkor még tiszteletbeli elnökként. Talán emlékeznek rá, hiszen sokan a most jelen lévők közül akkor is ott voltak. Ott, Csíkszeredában többek között arról próbáltam meggyőzni – sajnos, sikertelenül – a Kongresszust, hogy a kormányzati szerepvállalásnak nem szabad alárendelnünk önálló erdélyi magyar külpolitikánkat, mert ezáltal fontos érdekérvényesítő eszköztől fosztjuk meg nemzeti közösségünket. Akkortájt történt ez, amikor az Amerikai Egyesült Államok akkori elnöke, Bill Clinton, a román diplomácia sikeres lobbijának a félrevezető hatására „modell-értékűnek” nevezte a kisebbségi kérdés megoldását Romániában. Azóta kísért bennünket ez a kijelentés, és az a tudat, hogy ott, akkor valamit elmulasztottunk.

2009. április 21. kedd

EP-képviselők a ciántechnológia betiltásáért

Amint azt már hírül adtuk, Tőkés László európai parlamenti képviselő 2009. március 23-án a testület plénumán szólalt fel a közel másfél évtizede húzódó verespataki bányaberuházás ügyében, a Parlament és a Bizottság közbelépését kérve a természeti katasztrófával fenyegető, nemzetközileg elhíresült terv megakadályozása érdekében.  „Jelek szerint a román kormány a beruházás átmeneti tilalmának a feloldására, illetve a bányafejlesztés engedélyezésére készül” – hívta fel a figyelmet képviselőnk.

Az akkori aggodalmak utóbb beigazolódni látszanak. A román sajtó híradása szerint a Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyesvállalat biztosra veszi, hogy a verespataki projekt engedélyeztetése rövidesen megtörténik. „Nem a minisztérium, hanem a román kormány döntése az, hogy Verespataknak szüksége van erre a beruházásra” – jelentette ki ezzel kapcsolatban Nicolae Nemirschi környezetvédelmi miniszter.

2009. április 18. szombat

Újjáalakul az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács

Vásárhelyi Találkozó, 2009. április 18.

„Felszabadultunk a cselekvésre” – Tőkés László püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének szavait idézve tömören így foglalhatjuk össze a marosvásárhelyi Deus Providebit Ház nagytermében 2009. árpilis 18-án 12 órától kezdődő Vásárhelyi Találkozó munkálatait. Az erdélyi magyarok európai képviselője ennek szellemében bejelentette az EMNT újjászervezésének szükségességét.

Az EMNT plenáris ülését kiváltó nyílt fórumot megelőző kétórás munkaértekezleten az EMNT Választási Bizottsága „első olvasatban” vitatta meg a Toró T. Tibor EMNT-alelnök által ismertetett, az EMNT jövőjét illető elképzeléseket, valamint konkrét javaslatokkal egészítették ki a Demeter Szilárd kommunikációs igazgató által vázolt kampánystratégiát.

összesen: 2006 db | 10 db/oldal

első vissza 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 következő utolsó