2021. február 15. hétfő

Válaszlevél érkezett az Európai Bizottságtól

Mint arról a múlt hónap végén hírt adtunk, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, az Európai Parlament volt alelnöke és több cikluson át tagja levélben fordult az Európai Bizottság egyik alelnökéhez, Vera Jourovához azt követően, hogy az Európai Unió „kormánya” 2021. január 14-én úgy döntött: nem kezdeményez törvényhozási eljárást a több mint egymillió aláírással megtámogatott Minority SafePack Initiative (MSPI) nevű európai polgári kezdeményezés nyomán.
2021. február 11. csütörtök

Farkas Árpád halálára

Szomorú hír járta be a világot az elmúlt napokban. Életének 77. évében február 7-én elhunyt FARKAS ÁRPÁD költő, az erdélyi magyar irodalom egyik legjelentősebb reprezentánsa. 10-én helyezték örök nyugalomra Sepsiszentgyörgyön, az új szemerjai temetőben.
2021. február 3. szerda

Egy levélváltás kisebbségügyben

Dr. Gilbert Fayl, a Global Round Table elnöke január 19-én levélben kereste meg Tőkés László volt EP-képviselőt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét, amelyben a következőket írta:
2021. február 3. szerda

Újabb lehetőség nyílik nemzeti közösségeink védelmére!

Azáltal, hogy a hét elejére immár nyolc európai országban is összegyűlt a szükséges mennyiségű támogatói aláírás, a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése újabb lehetőséget teremthet ahhoz, hogy Európa kisebbségi közösségei, illetve nemzeti régiói valós védelemben részesüljenek.
2021. január 28. csütörtök

LEVÉL AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ALELNÖKÉHEZ

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, az Európai Parlament volt alelnöke és több cikluson át tagja levélben fordult az Európai Bizottság alelnökéhez, Vera Jourovához, az EMNT nevében. Alább olvasható:
2021. január 26. kedd

AZ ÚJ ÉV ELÉBE – Az RMDSZ választási eredményei és kormányzati szerepvállalása

A magunk mögött hagyott esztendőt az RMDSZ eredményesen zárta. A szeptember végi helyhatósági, valamint december eleji parlamenti választások nyomán a megszerzett kormánytagság birtokában elégülten tekinthet az új esztendő elébe.
2021. január 25. hétfő

„A politikai elnyomásnak véget kell vetni”

Az Òmnium Cultural az egyik legnagyobb, legbefolyásosabb katalán társadalmi szervezet, amely Katalónia és a katalán nép önrendelkezéséért, nyelvi és nemzeti identitásának megőrzéséért, valamint a legégetőbb kisebbségi problémák megjelenítéséért száll síkra. 1961-ben alakult Barcelonában, ahol ma is székel. A szervezet a napokban egy manifesztumot fogalmazott meg és indított útjára, amelyhez aláírásokat gyűjt szerte a világból.
2021. január 14. csütörtök

Izsák Balázs Facebook-bejegyzése a temesvári népfölkelés 31. évfordulóján

2020. december 15-én Temesvárra emlékezem azzal a laudációval, amelyet akkor mondtam el, amikor Tőkés Lászlót Duna-díjjal tüntették ki Torockón.
2020. december 24. csütörtök

Jókívánság

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének karácsonyi üzenete
2020. december 22. kedd